IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отлага въвеждането на правилата за капиталовите резерви на банките

Те ще влязат в сила най-рано от средата на 2013 г., вместо от 1 януари

21:10 | 09.11.12 г. 2
Фед отлага въвеждането на правилата за капиталовите резерви на банките

Американските регулаторни органи оповестиха, че отлагат датата на влизането в сила на световното споразумение за по-големите капиталови резерви на банките, договорено в отговор на финансовата криза от 2008 г., съобщи MarketWatch.

Отлагането на крайния срок може да помогне на големи банки като J.P. Morgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Goldman Sachs Group Inc., които трябва да положат най-големи усилия, за да се приспособят към новите правила, насочени към гарантиране, че големите институции са заделили достатъчно провизии срещу евентуални бъдещи финансови сътресения.

През юни американският Федерален резерв и още два други банкови регулаторни органа предложиха правилата на световното споразумение, известно като Базел III, да влязат в сила от 1 януари 2013 г.

Днес обаче американските регулаторни органи се споразумяха, че „заради широкият диапазон на мнения“, изразени от заинтересованите институции, е необходимо отлагане. Те не посочиха нова дата з влизане на правилата в сила, твърдейки, че работят „колкото се може по-бързо“ за изпълнението им.

Днешните действия на американските регулатори идват, след като международни регулаторни органи отложиха прилагането на част от останалите правила за банките. По-конкретно Марк Карни, управителят на канадската централна банка и председател на Борда за финансова стабилност – световният регулаторен орган, създаден от г-20 – посочи в писмо, че властите в страните-членки на групата са си дали 6 месеца допълнително до средата на 2013 г. за осигуряването на т. нар. „завещания“ на кредитните институции, в които те описват подялбата на активите им, ако фалират.

На базата на предложението за банковия капитал, което осъществява международното споразумение, постигнато през септември 2010 г., от банките се изисква да запазят капитал от 7% от стойността на рисковите им активи при настоящи 2%. В споразумението се призовава новите правила да влязат в сила между януари 2013 г. и януари 2019 г.

Отлагането на американските регулаторни органи обаче показва, че банките в САЩ не биха искали това да стане от 1 януари 2013 г. Още повече, че за най-големите банки в света има изискване за задържане на допълнителни капиталови резерви в порядъка на 1 до 2,5 процентни пункта над стандартните.

През миналата седмица от Борда за финансова стабилност актуализираха списъка на големите банки, които подлежат на подобна регулация, и посочиха конкретни цифри за нивото му във всяка от тях, разделяйки ги на 4 различни категории. В първата са J.P. Morgan, Citigroup, Deutsche Bank AG и HSBC Holdings PLC, които ще трябва да задържат с 2,5 процентни пункта повече резерви.

През юни от Фед обявиха също, че на някои кредитни институции предстои да извървят дълъг път, преди да успеят да покрият новите изисквания. Тогава от американската централна банка отбелязаха, че ако правилата трябва да влязат в сила незабавно, 19-те най-големи американски банки ще трябва да наберат общо 50 млрд. долара незабавно, за да покрият изискванията.

Днешното решение на регулаторните органи в САЩ бе взето и след като през тази седмица Уейн Бърнис, председател на Базелския комитет за банков надзор, заяви, че правилата за банковия капитал от Базел III са ключови за оздравяването на световната финансова система и че дори са необходими допълнителни усилия в тази насока.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sel4o
преди 11 години
Без нова конкретна дата това дори не е отлагане, а отмяна на правилата от Базел. То друго кой ли е очаквал...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivancholak
преди 11 години
хех, отлагане, отлагане и пак отлагане. Да можем да се гушнем по-вече пък вложителите кучетеа ги яли. Всъщност отлагат опашките пред банките на излъганите камилчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още