IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC разследва китайските поделения на големите одиторски компании

Deloitte, KPMG, PwC, Ernst & Young и BDO не са предоставили допълнителна информация за одити на китайски фирми, листнати в САЩ

11:15 | 04.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Ernst &amp; Young в Ню Йорк.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Ernst & Young в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси SEC разследва китайски дъщерни дружества на петте водещи световни одитори за възможно опорочаване на американското корпоративно право. Под лупата са взети компаниите Deloitte, KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young и BDO, съобщи в понеделник ведомството.

Причина за проверката е отказът на дружествата да представят определени документи за одит на китайските компании, чиито акции са търгувани на американските фондови борси. Ако спорът не бъде разрешен, китайските фирми могат да загубят листването си в Съединените щати, предава Ройтерс.

Решението на SEC предполага, че Китай не отстъпва в преговорите със САЩ. SEC изисква доклади за китайските компании, които са обвинени в неправомерно поведение, като например подправяне на счетоводни документи.

Базираните в Китай компании, листнати на американските фондови борси, са изправени пред увеличен контрол през последните две години, след като регулаторите откриха, че някои от тях не са в състояние да предоставят точни финансови отчети на инвеститорите, пише Bloomberg. Такива обвинения обаче правителството в Пекин категорично отхвърля. Одиторите пък се позовават на китайските закони, които забраняват разкриването на подобни документи.

Засега не е ясно каква цел преследва SEC с разследването си - дали одиторите да платят глоби, или да бъдат принудени да не си сътрудничат с някои китайски компании. Този ход може също така да бъде и само лост, с който да се ускорят преговорите с Китай.

„Само с достъп до работнитe документи на чуждестраннитe публични счетоводни фирми SEC може да оцени качеството на основните одити и да защити инвеститорите от опасностите при счетоводни измами", казва в изявление изпълнителният директор на агенцията Робърт Кузами. 

Одиторите от своя страна призоват властите на двете страни да стигнат до компромис. Според тях законите на САЩ и Китай си противоречат. Корпорациите са глобални съюзи с юридически независими фирми, които не могат да бъдат солидарно държани в отговорност, твърдят одиторите.

“Ernst & Young Hua Ming поддържа тесни работни взаимоотношения с регулаторните органи, за да им даде възможност да си сътрудничат и обменят информация", казва Уил Уайт, директор за връзки с медиите на Ernst&Young. "Надяваме се, че между американските и китайските регулатори може да бъде постигнато споразумение, което ще даде възможност да работим в съответствие с всички приложими закони и подзаконови актове."

Джефри Ф. Ареноу, адвокат на KPMG в кантората Bingham McCutchen LLP, отказва коментар.

"САЩ и китайските регулатори водят и продължават да водят дискусии, насочени към изграждане на взаимно разбирателство и сътрудничество за обмен на информация", заяви говорителката на KPMG за Китай Нина Мехра чрез изявление по електронната поща. "Ние оставаме с надеждата, че тези протичащи дискусии ще доведат до положително дипломатическо решение".

„Фактът, че се предприемат действия срещу всички четири най-големи одиторски фирми и една по-малка компания, показва, че това е професионален въпрос", казва Карълайн Нолан, говорителка на PricewaterhouseCoopers, в имейл изявление. "От своя страна, PwC China си сътрудничи със SEC при всяка възможност. Въпреки това PwC China трябва да се съобрази със своите правни задължения съгласно законодателството на Китай“.

Въпреки проблемите, според експерти редица китайски компании продължават да се стремят към листване в Съединените щати, за да извлекат печалба от местните капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Звучи малко като "след дъжд качулка" или по-скоро "след сватба булка". Няма връщане назад дори да се разбере най-после, че гръцките сметководители и статистици са като юноши бледни в сравнение с мандарините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още