IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър с обвинение, че е предупредил банки за понижаване на лихвен процент

Шефът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър поддържа своя теза от 2007 г. след публикуването на записи от конферентен разговор в институцията

16:16 | 19.01.13 г. 1
<p>
	Джефри Лакър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс

В деня след разговора централната банка изненадващо понижи лихвата по дисконтовия прозорец, която регулира преките заеми, отпускани от нея на банките. Ходът ѝ предизвика голям подем на фондовия пазар, като индексът Standard & Poor's 500 регистрира най-силната си печалба в рамките на една сесия от 4 години и половина.

В съобщението си до Ройтерс Лакър не уточнява кои банки може да са били посветени в информацията, макар че в записа на разговора от 16 август 2007 г. казва, че по-рано през деня е обсъдил въпроса с тогавашния главен изпълнителен директор на Bank of America Кен Люис.

Говорители на борда на директорите на Фед във Вашингтон, на подразделението в Ню Йорк и на Bank of America са отказали коментар пред Ройтерс, а същото е направил и Люис.

Необичайно голямото понижение на лихвата от 0,5 процентни пункта до 5,75%, предприето от Фед на 17 август 2007 г., е първото от продължителна поредица и се случва само няколко дни, след като френската банка BNP Paribas замрази 3 инвестиционни фонда, изправени пред тежки просрочия. Месец по-късно Фед понижи и лихвата по еднодневното федерално финансиране, която е основен лост за въздействие върху икономиката.

По време на конферентния разговор от 16 август 2007 г. Гайтнър е заявил, че банките са започнали да питат за заемите от Фед в началото на месеца, след като централната банка публикува съобщение, в което оповестява, че остава в готовност да осигури ликвидност на пазарите на кредити. По думите му банките „очевидно не са имали идея, че планираме промяна в политиката“ - изявление, което впоследствие Лакър поставя под съмнение.

„Твърдите ли, че те не усещат какво обмисляме или какво може да бъде направено с дисконтовата лихва“, пита той според разпечатките от записите. Гайтнър отговаря положително, а Лакър продължава: „Днес следобед говорих с Кен Люис, президент и главен изпълнителен директор на Bank of America, и той каза, че оценява какво подготвя Тим Гайтнър за начина на промените по отношение на дисконтовите инструменти. Така че моята информация е различна от това“.

Гайтнър отвръща, че не може да говори от името на Люис. „Мисля обаче, че те искат да видят дали биха могли да разберат малко по-ясно обхвата на своите права и настоящата ни политика по отношение на дисконтовия прозорец“, посочва той. „Единственото нещо, което съм направил, е да им помогна да разберат какъв е обхватът на всичко това“, обяснява настоящият министър на финансите, който отстъпва поста в петък.

Гайтнър бе застъпник на агресивните действия за сдържането на кризата, а чрез действията, които централната банка на САЩ предприе, се смята, че е помогнала за успокояване на финансовата буря. На свой ред Лакър е по-малко склонен институцията да се намесва на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тоя не беше ли оня дето толкова години си е вършил перфектно работата и на 50 години ще се пенсионира? Май вече виждаме защо се мъчи да избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още