IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър с обвинение, че е предупредил банки за понижаване на лихвен процент

Шефът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър поддържа своя теза от 2007 г. след публикуването на записи от конферентен разговор в институцията

16:16 | 19.01.13 г. 1
<p>
	Джефри Лакър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс

През лятото на 2007 г., когато над световната финансова система надвисваха облаци, тогавашният президент на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк и все още настоящ министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър е уведомил Bank of America и други банки за възможността централната банка на САЩ да понижи един от ключовите си лихвени проценти, смята колегата му от подразделението в Ричмънд Джефри Лакър.

Първоначално Лакър повдига обвинението срещу Гайтнър по време на конферентен разговор на Фед през август 2007 г., а в съобщение, изпратено вчера до Ройтерс, се придържа към мнението си.

„От разговори, които проведох преди видеоконферентния разговор на 16 август 2007 г., ми стана ясно, че е имало обсъждания между няколко големи банки за теглене на средства чрез техния дисконтов прозорец в подкрепа на пазара на ценни книжа, обезпечени с активи“, посочва Лакър в своето съобщение. Моето разбиране бе, че президентът Гайтнър е обсъдил понижаването на лихвата по дисконта с тези банки във връзка с тези инициативи“, добавя той.

Според записа на разговора, публикуван от Фед вчера, тогава Гайтнър е отрекъл, че банките са знаели, че Фед обмисля понижаване на лихвата по дисконтовия прозорец.

Фед редовно публикува записи от заседанията, на които се определя политиката му, но с 5-годишно закъснение.

„Нямаме някакъв коментар, който да е различен от този в записа“, заяви говорителят на американското министерство на финансите Антъни Коули, а от ведомството са отказали на Ройтерс да осигурят коментара на самия Гайтнър.

Информацията за планирани промени в лихвени проценти от Фед е сред най-чувствителните, тъй като може да има огромно въздействие върху финансовите пазари по целия свят. Такъв е бил и случаят от лятото на 2007 г., когато нарастваха притесненията за финансовата стабилност, кризата, която щеше да достигне апогея си малко повече от година по-късно, вече набираше сила.

Разкриването на поверителна и чувствителна за пазарите информация на частни субекти от страна на централната банка би било твърде необичайно, но не е ясно дали би било незаконно. Не е ясно също дали са били нарушени строгите вътрешни правила на Фед по отношение на поверителната информация, както и дали е било предприето вътрешно или външно разследване.

Лакър не прави внушения за нарушения от страна на банките вследствие на получаването на каквато и да било информация.

Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тоя не беше ли оня дето толкова години си е вършил перфектно работата и на 50 години ще се пенсионира? Май вече виждаме защо се мъчи да избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още