IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри Лакър: Стимулите няма да помогнат на американската икономика

Удължаването на Операция Туист крие риск от ускоряване на инфлацията, смята президентът на клона на Фед в Ричмънд

17:27 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Джефри Лакър: Стимулите няма да помогнат на американската икономика

Последните монетарни стимули на американския Федерален резерв крият риск от ускоряване на инфлацията и няма да помогнат много на отслабващата икономика на САЩ, заяви президентът на подразделението на финансовата институция в Ричмънд Джефри Лакър, който не е съгласен с решението, взето на двудневното заседание през тази седмица, съобщи Ройтерс.

В сряда Фед обяви, че удължава т. нар. „Операция Туист“ - програма за понижаване на лихвите по дългосрочните американски държавни облигации, макар че понижи прогнозата си за икономическия ръст на страната.

Лакър, който се е противопоставил на всички решения на Фед, откакто зае място в управителния съвет от началото на годината, твърди, че новата политика няма да донесе плодове.

„Не вярвам, че допълнителни монетарни стимули ще окажат съществено влияние върху икономическия ръст и заетостта без ускоряване на инфлацията в нежелана степен“, посочва той в съобщение.

По-конкретно той подчертава новата цел за инфлацията на Фед като препятствие за допълнителната монетарна подкрепа въпреки признаците, че тенденциите на пазара на труда са към влошаване.

„Макар че перспективата за икономическия ръст определено отслабна през последните седмици, пречките за по-бързия ръст изглежда се простират извън пределите, които могат да бъдат компенсирани от монетарната политика“, смята президентът на подразделението на Фед в Ричмънд.

„Инфлацията в момента е близо до 2%, което е целта, поставена от комисията. Значителното ѝ ускоряване може да застраши доверието във Фед и да направи по-трудни за постигане дългосрочните цели на комисията, включително максималната заетост“, добавя той.

По думите му обаче Фед може да обмисли допълнителни действия, ако икономиката изпита „значително и постоянно“ забавяне на инфлацията.

За мнозина анализатори разширяването на „Операция Туист“, при която американската централна банка продава краткосрочни облигации и купува дългосрочни, е предвестник на бъдещи стимули.

Ако не се почувства подобрение в икономиката, Фед може да избере да предприеме трети кръг на изкупуване на облигации или на вливане на ликвидност, без да компенсира продажбите, което допълнително може да увеличи баланса му над сегашните 2,9 трилиона долара.

Представители на Фед твърдят, че целта на политиката на свръх нисък основен лихвен процент, поддържана от финансовата институция, е да принуди инвеститорите да купуват по-рискови активи като акции и корпоративни облигации, което според тях ще накара компаниите да инвестират и да повишат доверието във възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още