IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Обстоятелствата не са назрели за монетарно разхлабване

То обаче не бива да бъде отписвано напълно, тъй като рисковете откъм Европа са по-високи от нормалните, смята президентът на подразделението на Фед в Атланта

22:31 | 21.05.12 г.
<p>
	Денис Локхарт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Денис Локхарт. Снимка: Ройтерс

Американската икономика има нужда от „премерени“ усилия в подкрепа на ръста, но централната банка трябва да се концентрира върху подобряване на комуникациите си, тъй като обстоятелствата в момента не дават основание за по-нататъшно изкупуване на облигации, твърди президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Атланта Денис Локхарт, цитиран от Ройтерс.

Комисията, която определя политиката на централната банка, трябва да увеличи усилията си за предоставяне на обществото и финансовите пазари на по-добро разбиране за начина, по който би реагирала на входяща информация за икономиката, смята Локхарт.

„Обстоятелствата в САЩ днес призовават за продължаващи премерени усилия за ускоряване на темпото на възстановяване и свиване на безработицата, докато инфлацията остава под контрол“, посочва той в реч, подготвена за Института за регулиране и риск в Токио.

По-конкретно Фед трябва да продължи да изяснява стратегията си, така че обществото да може да разбере как комисията стига до своите решения, отбелязва неговият представител. „Работата в тази насока е вярното начинание ... в този момент. Мисля, че използването на инструмента на прецизната комуникация е подходящото политическо действие“, добавя той.

Локхарт, който през тази година е член на комисията с право на глас, коментира, че централната банка не трябва да отписва опцията за трети кръг от т. нар. „вливане на ликвидност“, тъй като предвижда само умерен ръст през следващите години. По думите му американската икономика остава изправена пред рискове, особено откъм Европа.

„Трети кръг на вливането на ликвидност ще даде плодове при подходящите обстоятелства. Но не смятам, че те са преобладаващите в момента“, твърди президентът на подразделението на Фед в Атланта.

Той очаква инфлацията да се задържи на ниво около 2% през следващите няколко години.

Според него рисковете пред перспективата на САЩ „се накланят умерено към понижаване“.

Локхарт отбелязва „по-високи от нормалните рискове“ от Европа към САЩ и към световната икономика и изтъква възможността за „широкото им разпространение, отразяващо се както в разпадането на финансовата система, така и в допълнително икономически забавяне“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още