IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед: Има риск от финансова пропаст пред икономиката на САЩ

Президентите на клоновете в Чикаго и Атланта обаче се разминават в мненията си за необходимостта от допълнително стимулиране на растежа

11:49 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Представители на Фед: Има риск от финансова пропаст пред икономиката на САЩ

Двама високопоставени представители на американския Федерален резерв предупредиха, че САЩ вероятно ще се изправят пред „фискална пропаст“ в края на годината, ако приетите повишения на данъците и понижения на разходите бъдат реализирани, съобщи CNBC.

Президентът на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс подчерта „голямата несигурност“, докато колегата му от клона в Атланта Денис Локхарт очаква евентуален „финансов шок“, ако пазарите приемат гледната точка, че Конгресът на САЩ и Белият дом правят прекалено малко за преодоляване на ситуацията.

Повишаването на данъците и орязването на разходите бяха задействани, след като „суперкомисията“ в Конгреса не успя да постигне споразумение за начина на свиване на дефицита във федералния бюджет на САЩ.

И двамата представители на Фед споделят мнението, че забавянето на американската икономика е разочароващо, но се разминават по отношение на необходимостта от продължаване на стимулирането ѝ.

„Не виждам нищо по-добро от това лихвите да започнат да се повишават преди края на 2014 г. заради засилването на икономиката“, каза Евънс.

Отбелязвайки, че има „огромно пространство“ за прецизиране, той добави, че едно „допълнително вливане на ликвидност само ще донесе полза“. „То ще утвърди идеята, че политиката ще бъде приспособима за продължителен период в подкрепа на икономиката“, подчерта президентът на подразделението на Фед в Чикаго.

Той смята, че финансовата институция трябва да използва икономически мерки като запазването на нисък основен лихвен процент, върху които да базира приспособяването, ако безработицата се задържи над 7,5%, „освен ако инфлацията не се ускори, достигайки много високо ниво, например 3%“.

Локхарт е по-скептично настроен и също се притеснява за отключване на инфлацията. Макар данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие и за пазара на труда през май да са разочароващи, „аз съм малко по-сдържан по отношение на всякакви действия“, подчерта той.

„Трябва да видим как се развива икономиката. Да си смучем цифри от пръстите е малко опростенческо“, отбеляза президентът на подразделението на Фед в Атланта.

„Можем да направим много само за стимулирането на търсенето на кредити или да променим риск апетита на финансовата система или банките, така че не съм сигурен, че допълнителни истински реални стимули, например под формата на изкупуване на активи, ще дадат голяма част от този ефект. Не трябва да се забравят обаче разходите в дългосрочен план – например разходи, свързани с инфлационните очаквания“, добави той.

Двамата потвърдиха, че са наясно, че задържащият се нисък основен лихвен процент ощетява спестителите.

„Намираме се в трудно положение и настоящото бавно възстановяване се отразява неблагоприятно на всички“, убеден е Евънс.

Локхарт посочи, че „можем да провеждаме само една политика и тя е предназначена да подкрепя възстановяването“. „Така че, за съжаление, има печеливши и губещи“, призна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още