IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Централните банки предизвикват глобален недостиг на долари

Анализатори на Barclays и Morgan Stanley прогнозират, че до края на годината щатската валута ще поскъпне до 1,19 долара за евро

13:38 | 18.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley: Централните банки предизвикват глобален недостиг на долари

Разширяването на резервите на централните банки с най-бързия темп от 2004 г. насърчава  търсенето на долари въпреки спекулациите, че Федералният резерв (Фед) обмисля нов кръг вливане на ликвидност.

Търсенето предизвиква недостиг на долари, който все по осезателно се усеща от частните инвеститори, пише Bloomberg.

След като се понижи до историческо дъно от 60,5% през второто тримесечие на миналата година, през декември делът на доларите в глобалните валутни резерви се е повишил с 1,6 процентни пункта до 62,1%, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Поради търсенето от страна на централните банки недостигът на долари в частния сектор е достигнал 2 трлн. долара, разкриват данни на Morgan Stanley. Недостигът на долари е нараснал в сравнение с 2008 г., когато е достигал 400 млрд. долара. През 2002 г. е съществувал дори излишък на американски долари възлизащ на 900 млрд. долара, разкриват данни на банката.

Въпреки че от 2008 г., чрез програмите си за стимулиране на икономиката, Фед е напечатал над 2 трлн. долара, търсенето на долари остава значително по-високо от предлагането. Според анализаторите основна причина за това са европейската дългова криза и забавянето на глобалната икономика.

Въпреки спекулациите, че Фед, който ще проведе среща на 19 и 20 юни, може да инициира нова програма за вливане на ликвидност, за последните 2 месеца доларът е поскъпнал чувствително.

„В резервите на централните банки има много долари и те нямат намерение да ги продават“, казва Иън Станард, директор валутни стратегии в Morgan Stanley в Лондон. „Това предизвиква недостиг в частния сектор“, коментира той. „В условията на глобално забавяне доларът ще има силна подкрепа“.

„През следващите месеци доларът ще продължи да поскъпва поради кризата в еврозоната“, посочват анализатори на Bank of America Corp. Според Morgan Stanley през 2012 г. доларът ще поскъпне с 8,2% - най-силният ръст от 7 години.

Според Morgan Stanley до края на годината американската валута ще поскъпне до 1,19 долара за евро от 1,2961 долара за евро на 30 декември. Това ще е най-значителното годишно поскъпване на долара от 2005 г., когато стойността му се повиши с около 14%.

След като миналата седмица поскъпна допълнително поради опасенията около дълговата криза, днес доларът поевтиня с 0,5% до 1,2697 долара за евро. Днешният спад е възможност за купуване, коментират анализатори на Barclays Plc.

Базираната в Лондон Barclays също прогнозира, че щатската валута ще приключи годината при курс от 1,19 долара за евро. През последните 3 месеца щатската валута е спечелила 2,7% и наред с британската лира и японската йена се нарежда сред най-добре представящите се валути от Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. За същия период еврото поевтиня с 1,4%.

Американският долар ще остане актив за убежище, докато ситуацията в Европа не се изясни, казва Майкъл Улфолк, главен валутен стратег на Bank of New York. На 17 юни анализаторът прогнозира, че през следващите 3 месеца доларът ще поскъпне до 1,17 долара за евро.

„Може да станем свидетели на устойчива слабост на долара, различна от спорадичните  дневни корекции, единствено ако кризата в еврозоната започне да отшумява“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Приятелю, ще загубиш! Цената на долара е относителна - колкото и да печатат $$$, ако Еврото е застрашено, доларът пак ще бъде по-скъп (не, че Евра не се печатат). Понеже няма друга сравнима валута, говоря само за Долари и Евро. В крайна сметка, цената на една валута, зависи изключително много от политическата стабилност. Ако вярваш. че има такава в Европа, давай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
na 1.45 sym zalojil
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Ti da vidi6 !?!Zalojil sam sre6tu dolara na dylga poziciq.Ne smqtam da gubq, pa4atnicata 6te se pusne s palna sila skoro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още