IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Кризата в Европа крие незначителен риск за САЩ

Европейците имат съответните механизми и широк консенсус за начина, по който да се справят със ситуацията, коментира Джефри Лакър

13:50 | 31.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс

Джефри Лакър, един от ключовите директори на Федералния резерв (Фед) заяви, че рискът за американския икономически растеж от кризаta в Европа е незначителен, съобщава CNBC.

"Това е един незначителен риск, риск, който на този етап е намалял", посочва Лакър, директор на Фед в Ричмънд.

"Разбира се, рискът бе много по-голям през третото и четвъртото тримесечие на миналата година", допълва той.

Лакър приветства напредъка на еврозоната в усилията за овладяване на кризата. Финансовите министри на страните от валутния съюз, които вчера се срещнаха в Копенхаген, решиха да увеличат до 700 млрд. евро капацитета на спасителните си фондове - Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и Европейския механизъм за стабилност (ESM).

"Мисля, че сега пътят е разчистен. Европейците имат съответните механизми, имат и широк консенсус за начина, по който да действат", коментира Лакър.

"Има много разногласия, много какво да се свърши, детайли за уточняване. Те обаче, успяха да ни убедят, че имат план и стратегия да се справят със ситуацията", допълва той.

Лакър прогнозира, че през 2012 г. икономическият растеж в САЩ  ще се задържи около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още