IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Dell може да поеме контрола върху компанията

Макъл Дел е готов да заложи част от собственото си състояние и настоящия си дял от 16% за успеха на сделката

18:13 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на американската компания Dell и неин главен изпълнителен директор Майкъл Дел може да плати до 1 млрд. долара от личното си състояние, за да придобие контрола върху третия по пазарна капитализация производител на персонални компютри в света, съобщи  Bloomberg, като се позова на свои източници, започнати със състоянието на преговорите.

Дел може да се присъедини с между 500 хил. и 1 млн. долара, както и с притежаваните от него 16% от компанията, оценявани на 3,6 млрд. долара, към компания за дялови инвестиции, за да доведе дела си в сделката до над 50% и да придобие мажоритарен контрол, твърдят източници, пожелали да останат анонимни, тъй като преговорите са частни.

Партньорите на Дел – компанията за дялови инвестиции Silver Lake и софтуерният гигант Microsoft Corp. - ще осигурят между 1 млрд. и 2 млрд. долара всеки, а останалата част до 8-9 млрд. долара ще бъде набрана чрез емитиране на облигации, твърдят източниците. Сделката би оценила Dell на 23-24 млрд. долара.

Подробностите за финансирането предстои да се уточнят, но от Dell възнамеряват да проучат всички останали варианти, включително продажба на други потенциални купувачи.

Представители на компанията, както и на Silver Lake и Microsoft не са могли да бъдат открити веднага за коментар.

Dell сформира специална комисия от независимите си директори и нае Evercore Partners Inc, за да оцени дали компанията сключва най-добрата сделка за акционерите, а не онази, която е от най-добър интерес за Майкъл Дел лично, бяха заявили по-рано пред Ройтерс двама анонимни източници, които са в течение на преговорите.

Евентуален успех на настоящия главен изпълнителен директор ще му позволи да изтегли компанията от борсата и да я препозиционира на свиващия се пазар на персонални компютри, без да е изложен на критичния поглед на пазара и да зависи от волатилността на акциите на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още