IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Dell от компютърен лидер до обект на придобиване

Сделката за компанията може да се осъществи чрез ливъридж изкупуване с участието на самия основател Майкъл Дел

10:36 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Dell вече е третият по големина в света производител на компютри. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Dell вече е третият по големина в света производител на компютри. Снимка: Getty Images News

Трансформацията на Dell от компютърен властелин до кандидат за изкупуване отразява трудността от преодоляването на това, което направи компанията известна: фино настроена верига за доставки, която би могла бързо да асемблира и достави по поръчка компютри на по-ниска цена от тази на конкуренцията.

Сега въпросът е дали продажбата ще е най-добрият начин за Майкъл Дел, основател и главен изпълнителен директор на компанията, да задвижи компанията напред с фокус върху продуктите за бизнеса, а не за частните потребители.

В дискусиите през седмицата между PC производителя и Silver Lake Partners е ставало дума за ливъридж изкупуване на цена около 13 до 14 долара на акция, пише Wall Street Journal, позовавайки се на запознати. Групата на купувача ще включва фирмата за частен капитал, най-малко един друг инвеститор, като пенсионен или държавен инвестиционен фонд, и самият Майкъл Дел.

Още в понеделник специализираната във финансови новини агенция Bloomberg предаде, че производителят на персонални компютри, който загуби почти 1/3 от стойността си през миналата година, е в преговори за продажба с компании за дялово инвестиране.

Според днешната статия на WSJ инвеститорите предлагат да предоставят от 22 до 25 милиарда долара собствени средства, но същевременно да поемат задължения за около 15 млрд. долара. В самата сделка Майкъл Дел може да използва своя пакет акции на стойност около 3,6 млрд. долара.

Едно подобно ливъридж изкупуване (LBO) се извършва с поемане на висок дълг. Инвеститорите очакват изплащане на дълга от самото дружество, ако то разполага с достатъчен паричен поток чрез спестяване на разходи или продажба на активи. Dell постигна само през дванадесетте месеца до края на ноември паричен поток от около 3 млрд. долара, който инвеститорите биха могли да използват, за да изплащат дълга.

LBO като вариант за изкупуване изглежда реалистично само заради резкия спад на стойността на Dell на фондовия пазар. Някога водещият производител на персонални компютри се радваше на пазарна капитализация от над 100 млрд. долара, но днес тя е едва около 19 млрд. долара.

Дори и в такъв вид сделката за компанията би се класирала сред най-големите от началото на финансовата криза и може да се изправи пред редица усложнения.

Едно такова усложнение може да бъде очакваното участие на самия Дел, който притежава близо 16% от компанията. Предишни изкупувания, включващи мениджмънта, са били трудно приемани, защото крият потенциал за конфликт на интереси. Ръководители, които се присъединяват към групата купувачи, имат интерес покупната цена да не се увеличи твърде много, което може да ги постави в противоречие с тяхното задължение да получат най-добрата стойност за акционерите.

Консултантски компании смятат, че тези проблеми могат да  бъдат смекчени чрез добавяне на предпазни мерки, като независими комисии по преговорите или така наречените go-shop agreements, които отворят вратата към конкурентни оферти.

Излизането от борсата и преобразуването отново в частна компания може да помогне на Дел да продължи стратегическото преустройство, без да бъде подложен на натиск от страна на акционерите за подобряване на краткосрочните тримесечни резултати. Dell се бори, подобно на други производители, със спада в продажбите на PC и се стреми към преминаване към комплексни ИТ услуги.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още