IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слух за продажба напомпа акциите на Dell с 15%

Производителят на компютри има пазарна стойност от 18,9 млрд. долара към 11-и януари

22:22 | 14.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слух за продажба напомпа акциите на Dell с 15%

Производителят на персонални компютри Dell Inc., който загуби почти 1/3 от стойността си през миналата година, е в преговори за продажба с компании за дялово инвестиране, предаде специализираната във финансови новини агенция Bloomberg, позовавайки се на двама запознати с преговорите източници.

Компанията обсъжда продажбата си с най-малко две фирми, каза един от хората, които отказаха да бъдат назовани, тъй като преговорите са частни. Дискусиите са предварителни и може да не доведат до действителна сделка, тъй като компаниите може да не са в състояние да осигурят необходимото финансиране. 

Няколко големи банки са били потърсени за финансиране на сделката, казва единият от източниците. Производителят на компютри има пазарна стойност от 18,9 млрд. долара към 11-и януари. 

Главният изпълнителен директор Майкъл Дел използва придобиванията през последните години, за да помогне на основаната от него компания да продава повече компютри и услуги за бизнеса. Dell, третият най-голям производител на компютри, се бори да си възвърне пазарен дял, след като потребителите започнаха да преминават към таблети, включително iPad на Apple Inc. и към смартфоните, като устройствата, които използват операционната система Android на Google Inc.

Акциите на базираната в Раунд Рок, Тексас, Dell, скочиха след материала на Bloomberg с 15 на сто от 10,92 долара до 12,70 долара на акция.

Майкъл Дел основава компанията през 1984 г. в стая на общежитие на Университета на Тексас с 1000 долара, когато е бил на 19 години. Той я изстреля на върха на индустрията, предлагайки асемблирани компютри и доставяйки ги директно на потребителите на по-ниска цена от конкурентите, включително и International Business Machines Corp. Dell загуби първото място за сметка на Hewlett-Packard Co. през 2006 г., а през миналата година лидер стана китайският концерн Lenovo, а Dell сега по-скоро се бори, за да се справи и с нови конкуренти, включително Apple.

Компанията осъществи първично публично предлагане през 1988 г. а в момента Майкъл Дел притежава 15,7% от акциите.

Големите сделки са оскъдни във времето на финансовата криза. Други технологични компании, включително производителят на дискове Seagate Technology Plc, се опитаха да намерят нови собственици, но преговорите пропадат заради свръхзавишени оценки или затруднения във финансирането на сделките.

Въз основа на пазарната стойност на Dell от 11-и януари и в зависимост от размера на придобиването, сделката може да бъде най-голямото изкупуване на технологична компания от 2007 г. насам, когато KKR & Co. Купи First Data Corp. за повече от 25 млрд. долара според данните, събрани от Bloomberg. Тя може да бъде и най-голямото придобиване в компютърната индустрия, откакто Hewlett-Packard придоби Compaq Computer Corp. за около 19 млрд. долара през 2002 г., показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nejchev
преди 11 години
"Той я изстреля на върха на индустрията, предлагайки асемблирани компютри от части за радио-и телевизионни апарати и доставяйки го директно на потребителите на по-ниска цена от конкурентите, включително и International Business Machines Corp."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още