IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед е изправен пред огромно предизвикателство

Начинът, по който централната банка ще се освободи от изкупените активи, ще даде насока на фондовия пазар

13:40 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Фед е изправен пред огромно предизвикателство

Начинът, по който Фед ще се освободи от активите на стойност стотици милиарди долари, купени с цел подкрепа за икономиката, ще е ключов за бъдещата посока на фондовия пазар, според Мохамед Ел-Ериан.

"Този изход ще бъде един от най-трудните въпроси, пред които е била изправяна централна банка изобщо", смята главният изпълнителен директор на Pimco.

Ел-Ериан обаче изтъква пред CNBC три причини, поради които пазарът е демонстрира увереност: първо – централната банка няма да толерира масирана разпродажба на рискови активи, второ – Федералният резерв натиска другите централни банки да бъдат по-агресивни, трето - инвеститорите могат да пренебрегнат политическите въпроси.

Инвеститорите се завръщат на пазара, след като цените на акциите на водещите компании са на исторически върхове, посочва Ел-Ериан, но това не е за сметка на облигациите. Финансистът не вижда ротация между тези класове активи, отбелязвайки, че парите, които се вливат към акциите идват от кеш и инструменти на паричния пазар.

Със своята неконвенционална парична политика обаче Фед изкривява цените и променя поведението на инвеститорите, смята Ел-Ериан. Той не мисли, че Фед скоро ще отстъпи от покупките на облигации на стойност 85 млрд. долара месечно и близките до нулата лихвени проценти, но когато това се случи, то ще бъде невероятно сложно.

"За разлика от миналото, сега структурният баланс на икономиката е много по-нарушен", обяснява Ел-Ериан. "Ако стимулите бъдат премахнати, ситуацията ще е още по-трудна."

Според него обаче икономиката се възстановява. "Това се вижда на трудовия и жилищния пазари, и най-вече при компаниите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още