IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на петрол*

Индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води

15:58 | 27.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Депозирането на отпадни води от добива на петрол е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщава BBC. 

Проблемът, на който обръща внимание изследването, публикувано в списание Geology, е свързан със съхранението на отпадни води от добива на петрол. Сегашната практика е използваната вода да се инжектира повторно във вече изчерпани кладенци на безопасна дълбочина, така че да  не се допусне замърсяване на подпочвените води. Според изследването подобно депозиране на отпадни води с времето може да предизвика сеизмична активност. 

Изследването, разкрива, че индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води.

Практиката на повторно инжектиране на отпадни води се прилага и при добива на шистов газ и петрол.

Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Повечето сеизмични инциденти свързани с фракинга досега бяха сравнително малки и обикновено се случваха през първите седмици или месеци след операцията по извличането на природния ресурс. Те са следствие на самия процес на извличане на газ и петрол от шистови скали.

В случая с находището Вилзета близо до град Прага в Оклахома депозирането на отпадна вода е започнало 18 години преди серията земетресения от ноември 2011 г., които включват 3 с магнитуд от над 5 по Рихтер.

Публикувано през април 2012 г. изследване на US Geological Survey разкрива, че след 2009 г. земетресенията от над 3 по Рихтер в централните щати рязко са се увеличили до 25 на година от средно 1,2 на година през предходните 50 години.
* Актуализирано в 16,45 часа на 28-и март

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
supernov
преди 11 години
Пирамид,Не знам с какъв акъл си тръгнал по държавни институции и минни камари.На теб ти трябва частен инвеститор. Търси бизнес ангел или някоя от малките фирми в бранша. убеди ги да ти дадат парите и дерзай. Просто е абсурд да очакваш държавата да ти финансира този проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Хрумката включва концепции за устройство и принципна работа, системи за доставка на хоризонт, системи за енергоснабдяване, задвижване и насочване, начини и способи за извличане на изкопания материал, способи за местна обработка на слоевете шисти за повишаване пропускливостта /без химикали/, компоновъчни скици, насоки за избор на задвижващи механизми и спецификации на основните групи оборудване и т.н. Предложението към МИЕТ беше за безвъзмездно запознаване с материята, което, младият Делян Добрев с отработен бюрократичен "плам" отклони в посока на минната камара, а последната, Н-ти месец поред, мълчи като ... да не казвам, че никак не е ласкаво.Накратко, предлаганото е НЯКАКВО решение срещу НИКАКВО от тяхна страна и НИКАКЪВ интерес. Нещо, нехарактерно дори за животните и напълно естествено за съвършените нискочели *** от недалечното минало на митичните "борчески" групировки, толкова ***, че дори не зададоха нито един въпрос, Господ да се смили над *** им кратуни. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Газ под земята, на километри дълбочина, винаги тръгва от точките с по-високо, към точките с по-ниско налягане при създаване на проходни отвори. Сондажните глави правят именно тези отвори, като може да се насочват, съвсем опростено казано, чрез...джойстик. При положение, че са свободно управляеми, те могат така да "прошият" слоевете, че да зададат предварително ясна посока на движение. След като слоевете НЕ СА хидравлично разбивани, НЕ СЕ нарушава естественото междуслойно уплътнение, дебитът не е чак толкова висок но, самият добив е по-равномерен във времето. При положение, че, вместо 10-20, са нужни, например два до 4 сондажа, се сондира по-бързо и по-нарядко, обхванатата площ /обем залежи/ са значително по-големи. Освен това, прецизното насочване максимизира полезните ходове, като може да се издълбаят дори локални подземни камери /като леговище на лисица, например/, а самият сондаж може да излезе на повърхността на друго място...Мнение? Аз, като не знам и не разбирам, първо питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Наистина газа е там от милиони години. Капсулиран и изолиран. При леки сеизмични колебания , може и да не се освободи. При по-силни, може и да се освободи. Но при хидравлични удари, масово се образуват пукнатини и газа тръгва накъдето си иска и откъдето си иска! Газ под земята, на километри дълбочина, никой не знае накъде отива! Читав начин........ ЕДВА ЛИ ИМА!Уважавайки труда Ви и мнението Ви, изказах кратко моето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
1.Рано е да "се харчиш милионите".Самите средства за разработка /главите и съпътстващото оборудване, което се очертава сериозен комплекс/ изискват много и сериозна развойна работа, т.к. са на етап идея2.Липсва необходимата подкрепа, за да се премине към тази работа. Има даже скрита но, сериозна съпротива срещу това. Мога да се досещам за причините но, как да раздвижа нещата? 3.Интересно, ако ти правиш такъв коментар, да не би да имаш по-добра идея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
mitkopom
преди 11 години
pyramid, ако ти наистина си открил алтернативен екологичен начин за добив на шистов газ, сега нямаше да си тука и да тракаш из форумите а щеше да си харчиш милионите на карибите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
Определено, НЕ НА ФРАКИНГА !Категорично !И ДА на проучването и добива. Читави начини има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
"Хора, за пореден път: Не шистовият газ поражда проблемите. Поражда ги тъпата технология, която онези са си избрали."Е да де, ама отворили се веднъж темата, после няма спиране. Започва се с едно невинно "поучване", докато хората свикнат с темата, после се започват сметките за безкрайния просперитет и печалба (за "народа" разбира се)в едно с опасността от страшният и неминуем крах, ако не следваме "правилния" път ("приятел" доставящ технологията на нашето щастие). НЕ, БЛАГОДАРЯ!!! НЕ НА ФРАКИНГА В БЪЛГАРИЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
И, за да стане ясно: Газът е там от милиарди години, без да причинява проблеми. Системата позволава през един сондаж да се сондира ЕДНОВРЕМЕННО в няколко направления и на няколко различни хоризонта с няколко отделни сондажни глави, като всяка глава се управлява по свои си оси във всякаква посока, може да взема завои с много малък радиус и може да се движи, подобно на червей, теоретично, навсякъде. От минестерството на икономиката, обаче, преди доста месеци, "препратили към минната камара" това, което им пратих...Ха нека някой познае, дали, изобщо, някой някак е направил опит да попита, аджеба, какво, как, колко и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Pyramid
преди 11 години
Хора, за пореден път: Не шистовият газ поражда проблемите. Поражда ги тъпата технология, която онези са си избрали. Причината е, че търсят и целят огромен дебит при несъвършена система за сондиране. В комбинация, двете представляват страховита екологична бомба със закъснител. Обаче, при използване на моята хрумка, така нареченото мултиплексирано сондиране, се печелят и скорост, и достъпна за проучване площ, и се намалява броят необходими сондажи, и намалява потребността /до пълно отсъствие/ от инжектиране на всякакви гадости под земята."Добрата новина" е, че НИТО ЕДНА компания, вк. и нашата българска минна камара, не се заинтригура от системата.Да ни е "честито".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още