IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на петрол*

Индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води

15:58 | 27.03.13 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Депозирането на отпадни води от добива на петрол е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщава BBC. 

Проблемът, на който обръща внимание изследването, публикувано в списание Geology, е свързан със съхранението на отпадни води от добива на петрол. Сегашната практика е използваната вода да се инжектира повторно във вече изчерпани кладенци на безопасна дълбочина, така че да  не се допусне замърсяване на подпочвените води. Според изследването подобно депозиране на отпадни води с времето може да предизвика сеизмична активност. 

Изследването, разкрива, че индуцираната сеизмичност може да се прояви години, след като стартира повторното инжектиране на отпадни води.

Практиката на повторно инжектиране на отпадни води се прилага и при добива на шистов газ и петрол.

Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Повечето сеизмични инциденти свързани с фракинга досега бяха сравнително малки и обикновено се случваха през първите седмици или месеци след операцията по извличането на природния ресурс. Те са следствие на самия процес на извличане на газ и петрол от шистови скали.

В случая с находището Вилзета близо до град Прага в Оклахома депозирането на отпадна вода е започнало 18 години преди серията земетресения от ноември 2011 г., които включват 3 с магнитуд от над 5 по Рихтер.

Публикувано през април 2012 г. изследване на US Geological Survey разкрива, че след 2009 г. земетресенията от над 3 по Рихтер в централните щати рязко са се увеличили до 25 на година от средно 1,2 на година през предходните 50 години.
* Актуализирано в 16,45 часа на 28-и март

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 29 rate down comment 11
stoiloff
преди 11 години
Призовавам всеки който дизлайква да изпие една чаша минерална вода от регион в който добиват шистов газ! Имам познат в америка който ще ми прати един галон! Ако сте мъже пийте и тогава говорете! Ако не , сте просто жалки неразумни лобисти! ДЕЦАТА ВИ , няма да понесат и една милионна замърсяване без да се разболеят от рак *** ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
stoiloff
преди 11 години
Shale Gas - NEU Auschwitz!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
stoiloff
преди 11 години
Шистовият газ - НОВИЯ ОСВИЕНЦИМ! Shale Gas - NEU Auschwitz!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
Chick-Chirick
преди 11 години
Я виж ти каква изненада. Инвестора много смели сте станали с тези статии. Внимавайте! Може да се окаже, че сте заплаха за диверсификацията на енергийната система у нас. Е малко може после да ни се пали водата от чешмата, ама пък ще сме гордо диверсифицирани. Те Германците са *** и за това не пускат тази технология, ама ние нали сме си тарикати... Купуваме им старите коли на по 300 000 км и ги правиме нови на 120 000 км. Така и с тази технология ще ги пре+беме. Абе хитри сме си ние в гена ни е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 11 години
https://***.facebook.com/groups/149596528464288/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още