IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE установява нови нива на индексите за спиране на търговията

Мярката е насочена към предпазване на инвеститорите при необичайно висока волатилност на пазара, а стойностите се осъвременяват на всяко тримесечие

19:40 | 29.03.13 г.
NYSE установява нови нива на индексите за спиране на търговията

От второто тримесечие New York Stock Exchange въвежда нови граници за стойностите на индексите, при които ще бъде прекъсвана търговията, съобщи MarketWatch.

Паузата е предназначена за предпазване на инвеститорите от прекалена волатилност на пазара.

Мерките за прекратяване на търговията се задействат, ако Dow Jones се понижи с около 10% в рамките само на една сесия, като тогава се осигурява само временна пауза. По-сериозните прекъсвания се включват при спад от съответно 20% и 30%.

Границите се определят за всяко тримесечие, за да отчетат промените в стойността на индекса. Новите нива влизат в сила от понеделник.

Според настоящите изчисления спад от 1 450 пункта на Dow Jones преди 14,00 часа нюйоркско време ще предизвика първото прекъсване. Търговията ще бъде спряна за един час, ако това се случи преди 14,00 часа, за 30 минути, ако стане между 14,00 и 14,30 часа, но след този час няма да бъде прекратявана, освен ако не бъде достигнато следващото нива за прекъсване.

Понижение с 2 900 пункта преди 13,00 часа ще води до прекъсване на търговията за 2 часа, а между 13,00 и 14,00 часа – до пауза от един час, като ще бъде спирана до края на деня, ако се случи след 14,00 часа.

Срив на индекса с 4 350 пункта ще доведе до прекратяване на сделките, независимо по кое време на сесията се случи.

От американската Комисия за ценните книжа и борсите заявиха, че през юни ще одобрят по-строги ограничения за праговете, които водят до паузи в търговията.

Разработването на цялата схема се наложи, след като на 6 май 2010 г. Dow Jones пропадна в рамките на 5 минути с около 1 000 пункта, или 10% от стойността му тогава, които впоследствие възстанови за около 30 минути. На регулаторните органи бяха необходими месеци, за да изяснят причините за необичайното поведение на индекса, макар останаха анализатори, които продължават да обсъждат причините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още