IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жертвите на Мадоф няма да могат да съдят щатската комисия за ценни книжа

При този казус регулаторът е защитен от решение на законодателя, обясни апелативният съд

18:48 | 10.04.13 г.
Жертвите на Мадоф няма да могат да съдят щатската комисия за ценни книжа

Пострадалите от схемата "Мадоф" няма да могат да завеждат дела срещу Комисията по борси и ценни книжа в САЩ, реши федералният апелативен съд. Инвеститорите загубиха милиарди в пирамидата, създадена от Бърнард Мадоф, разкрита през 2008 година, припомня Bloomberg. Измамата е най-мащабната, извършвана досега по тази схема.

Инвеститорите в тази схема поискаха да обвинят регулатора в небрежност, но техните искове бяха отхвърлени. Действията на комисията в този случай са защитени от закона, гласи решението на тричленен състав на апелативния съд.

В мотивите на апелативния съд е записано, че в тази ситуация - при "дискреционната функция" на агенцията, е в сила изключение, въведено от законодателя, което не позволява на американските граждани да съдят правителствени агенции за техни действия или бездействия.

74-годишният Мадоф в момента излежава 150-годишна присъда в затвор в Северна Каролина след като се призна за виновен за финансовата злоупотреба.Имуществото му беше разпродадено, за да се наберат средства за възстановяване на част от загубите на пострадалите от схемата.

 В едно от интервютата си по време на процеса срещу него Мадоф призна, че някои банки и хедж фондове са били наясно с нарушенията, които извършва.

Някои институции предпочетоха да затворят очи и да не обърнат внимание на разликите между отчетите пред Комисията по ценни книжа и данните, с които разполагат, коментира Мадоф. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още