IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-умни ли са милиардерите от всички останали?

Проучване на университета "Дюк" за САЩ разкрива, че най-богатият 1% от населението до голяма степен се припокрива с най-умния 1%

20:28 | 12.04.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
По-умни ли са милиардерите от всички останали?

Все повече изследвания се опитват да ни убедят, че успехът е не толкова функция на интелектуалния обем, колкото на упоритата работа, обстоятелства и точен момент, в който да бъдат приложени специфични умения. Това е тема, която помага за подхранването на идеята за американското общество, в което всеки получава статута си според заслугите си, и задвижва мечтата, че всеки може да го направи, ако просто опита достатъчно упорито – дори в икономиката на знанията, констатира Робърт Франк в свой коментар за CNBC.

Това обаче може да не се окаже цялата истина, посочва той. Ново изследване на учения от университета „Дюк“ Джонатан Уей разкрива силна връзка между умствените способности и успеха, особено когато става въпрос за богатство.

„Най-богатият 1% от населението до голяма степен съвпада с най-умния 1%“, установява проучването. Около 45% от милиардерите са сред онзи 1% от хората с най-високи когнитивни способности, се отбелязва още в него.

Милиардерите по принцип по-умни от първите 500 главни изпълнителни директори в списъка на Fortune, 38,6% от които пък са сред най-умния 1%. Сенаторите са точно след тях с 41% заедно с федералните съдии. Членовете на Камарата на представителите са по-назад в класацията, като само 21% от тях са сред най-интелигентните хора в САЩ. Най-умната подгрупа от американските богаташи и политици са сенаторите от Демократическата партия от мъжки пол.

Дори сред милиардерите обаче разликите в мозъчните способности са сравнително големи. Онези, които са натрупали състоянието си от инвестиции и технологии, е доста по-вероятно да попаднат сред най-умния 1%, като съответно 69% и 63% от тях са в тази група. Милиардерите, направили пари чрез мода или търговия на дребно, както и с храни и напитки, не са толкова изявени интелигенти – съответно едва 25% и 23% от тези групи са в интелектуалния елит.

Така че висшият интелект не е просто концентриран на върха, а в определени сегменти от него.

Има обаче и едно възражение към теорията. Проучването измерва познавателните способности чрез принадлежността към 29 избрани „елитни колежа“, които според съставителите му по принцип изискват високи резултати на тестовете и поради тази причина обуславят силен интелект и висок коефициент на интелигентност. „Принадлежността към елитен колеж показва високи нива на общите способности“, твърдят авторите му.

Това обаче не винаги е така. Както приема изследването, други фактори освен резултатите от тестовете и коефициентът на интелигентност играят роля в приема в елитните колежи – такива са например предимствата по наследство, благосъстоянието, стипендиите за спортисти и други. А някои доста интелигентни хора не влизат в елитните колежи поради финансови и други причини.

По-ранно изследване на учен установи, че „коефициентът на интелигентност на практика няма отношение към вашето богатство“.

Проучването на „Дюк“ обаче разкрива, че цели 88% от милиардерите в списъка на Forbes са завършили колеж. Мисля, че Бил Гейтс и Марк Зукърбърг са част по-скоро от изключенията, отколкото от правилото, завършва Франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако се съди по това колко пари имаш ти трябва да си много голям тьпак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Sakamano
преди 11 години
Значи, според теб хората които не са милионери просто не са достатъчно алчни? Аз съм алчен, защо не съм милионер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 11 години
По-алчни саАко не са пантентите с които се защитават постоянно/което си е държавен чадър и законен монопол/ нито Гейтс, нито на Апъл дето умря/забравих как се казва/, нито всеки в ИТ бизнеса щеше да е милионерТова със държавните протекции е голям килипир и така се става богатОтделно че стават богатикупувайки си депутати/конгресмени които им коват персонални закониНе са по умни, но са по-алчни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 11 години
Ако поне един милиардер успее да си вземе милиардите на оня свят, ще го призная за умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
...нищо ново. Още Ботйов е казал, че който има мозък, той има кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
...нищо ново. Още Ботйов е казал, че който има мозък, той има кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още