IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dreamliner на Boeing отново може да лети над САЩ

United Airlines обяви официално, че от 20-и май ще възобнови вътрешните полети с Dreamliner от Хюстън

23:45 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dreamliner на Boeing отново може да лети над САЩ

Четири месеца след налагането на забрана на полети поради проблеми с акумулаторите, американският концерн Boeing стартира наново полетите с Dreamliner през следващата седмица – поне в САЩ.

В понеделник авиокомпанията United Airlines обяви официално, че от 20-и май ще възобнови вътрешните полети с Dreamliner от Хюстън, Тексас. От 10-и юни джетът за полети на дълги разстояния ще полети и между Денвър и Токио.

На 27 април Ethiopian Airlines стана първата авиокомпания в света, която възобнови полетите с Dreamliner. Японската авиокомпания All Nippon Airways обяви през миналата седмица, че нейните 17 Dreamliner-а ще са във въздуха отново от 1-и юни. 

В средата на януари американската федерална авиационна администрация (FAA) излезе с решение да забрани полетите със самолета в САЩ, докато траят съответните проверки, а ден по-късно към забраната се присъединиха и Европа, Индия и Япония. По този начин всички от доставените до този момент 50 самолета от типа Dreamliner останаха по пистите.

В края на април след серия тестове FAA прие модифицирана акумулаторна система за самолета и Boeing монтира новата акумулаторна система на 50-те самолета, които са собственост на различни авиопревозвачи в света.    

В края на март стана ясно, че Boeing ще осъществи мащабни съкращения на работни места. В подразделението за производството на машини от типа 787 и 747 до края на годината ще бъдат съкратени между 2000 до 2300 работни места, като причината е и по-малката нужда от хора след края на развойната фаза на Boeing 787 Dreamliner и 747.

В края на януари пък Boeing Co обяви, че печалбата ѝ през четвъртото тримесечие е намаляла на годишна база, но посочи, че прогнозата ѝ за 2013 г. „предполага незначително финансово въздействие“ от забраните за полети на модела 787 Dreamliner от регулаторните органи в повечето държави по света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още