IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бунтът на акционерите в JPMorgan Chase се провали

Главният изпълнителен директор и председател на УС на банката Джейми Даймън запазва и двете си позиции

23:20 | 21.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джейми Даймън&nbsp;запазва и двете си позиции в най-голямата американска банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джейми Даймън запазва и двете си позиции в най-голямата американска банка. Снимка: Ройтерс

Въстанието срещу шефа на JPMorgan приключи безславно. Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на най-голямата американска банка Джейми Даймън запазва и двете си позиции в американската банка след днешното общо събрание на акционерите на групата в Тампа, Флорида, предаде Ройтерс.

Едва 32 процента от акционерите подкрепиха по време на събранието проект, предвиждащ разделянето на двете функции. Ако мярката бе минала, щеше да се наложи Даймън да напусне поста на председател на борда.

Групите акционери, лобиращи за разделяне на двете роли, набраха инерция от миналогодишната афера, донесла изненадваща търговска загуба от 6 млрд. долара, която опетни репутацията и на JPMorgan Chase, и на изпълнителния директор Даймън. Банката и мениджърът обаче твърдят, че запазването и на двете позиции за него е най-ефективната форма на ръководене.

През май миналата година стана ясно, че американската банка е претърпяла „значителна“ загуба от инвестиции в деривативни инструменти. Загубата от 2 млрд. долара, записана при портфейла от синтетични финансови инструменти и била частично компенсирана от 1 млрд. долара положителен резултат от търговия с акции. Няколко месеца по-късно се оказа, че загубите от неуспешната стратегия за хеджиране, извършена от инвестицонното поделение в Лондон, са достигнали 4,4 млрд. долара. Сумата бе доста над очакваното от анализаторите и се превърна в основна причина за спада на печалбата на банката през второто тримесечие.

Преди месец обаче банката обяви исторически ръст на печалбата си за първото тримесечие на годината, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Печалбата на JPMorgan Chase & Co. за първото тримесечие на годината нараства с 33%, след като повишаването на кредитния профил на клиентите позволи на най-голямата по активи американска банка да понижи резервите си за застраховка срещу некоректни кредитополучатели с 1,2 млрд. долара.

Положителният за Даймън вот се очерта още сутринта, след като до понеделник вечерта станаха ясни акционерите, които ще гласуват, заяви запознат със случващото се източник пред Wall Street Journal.

За борда на J.P. Morgan едно гласуване в подкрепа на разделянето на двата поста не би било обвързващо. Вот, подкрепен от над 40 на сто от акционерите обаче, би се разглеждал като огромен шамар за Даймън. През миналата година той си осигури подобно равнище на подкрепа.   

В борда Даймън бе преизбран с огромно мнозинство от 98%, след подкрепата на 96% от акционерите през миналата година. За останалите членове на съвета, които трябваше да бъдат преизбирани, вотът не бе лесна игра, като някои получиха по-малко от 60 на сто, което е много необичайно за големите американски корпорации. Най-лошият резултат с 53% подкрепа получи директорката Елън Футър.

Тук също едно евентуално отрицателно гласуване на акционерите нямаше да има обвързваща сила. Според статута на на дружеството обаче всеки директор, който не получи мнозинство, е длъжен да подаде оставката си веднага.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
meto76
преди 10 години
Пазарна демокрация.Кога и нашите компании ще се управляват така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още