IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pepsi приготвя над 2 млрд. долара за израелската SodaStream

Офертата на американците надхърля чувствително пазарната оценка на SodaStream, възлизаща на 1,4 млрд. долара

12:57 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на PepsiCo са нараснали два пъти през 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на PepsiCo са нараснали два пъти през 2012 г. Снимка: Ройтерс

Американската корпорация PepsiCo води преговори за закупуване на израелския производител на машини за газиране на чешмяна вода SodaStream International за 2 млрд. долара, предава Ройтерс, позовавайки се на публикация в Calcalist.

SodaStream, която е производител и на аромати и пълнители за въглероден двуокис, е листната на технологичната борса Nasdaq през 2010 г., като пазарната ѝ оценка е 1,4 млрд. долара.

Очакванията са, че офертата на PepsiCo може дори да надхвърли 2 млрд. долара, или 95 долара на акция. Акциите на израелската компания приключиха сесията в сряда със спад от 1,41% до 69,35 долара за брой.

Според информацията PepsiCo вече е направила предложение за закупуване на SodaStream чрез посредничеството на Goldman Sachs. Представители на израелския производител не са били открити за коментар.

PepsiCo проявява интерес към потенциално разширяване чрез SodaStream, след като продажбите на Pepsi в Съединените щати се удвоиха през изминалата година.

Calcalist съобщава също, че SodaStream е проверявала възможностите си за сделка и с основния конкурент на PepsiCo - Coca Cola Co, преди да достигне до напреднали преговори с първия.

Световните продажби на SodaStream, които се осъществяват в престижни универсални магазини като Harrods и Target Corp., са се увеличили повече от три пъти от 2009 г. насам. Само през 2012 г. нетната печалба на компанията е нараснала с 18 на сто до 44 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още