IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сниженият инфлационен риск в САЩ върна реалната доходност по TIPS

Държавните облигации с инфлационна защита носят положителна доходност за първи път от година и половина

16:07 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сниженият инфлационен риск в САЩ върна реалната доходност по TIPS

Инвеститорите разпродават облигациите с инфлационна защита (TIPS - Treasury inflation protected securities), след като нарастват опасенията, че Федералният резерв ще ограничи програмата си за изкупуване на ДЦК, което изпрати реалните лихви по 10-годишните книжа на положителна територия за първи път от 2011 г. насам, пише CNBC.

През последните няколко години инвеститорите купуват TIPS заради очакванията, че трите кръга вливане на ликвидност от Фед ще предизвикат инфлация.

Идикациите, че Фед може да свие монетарните стимули и да ограничи инфлацията обаче доведоха до бързи разпродажбби, което означава, че правителството ще плаща реални лихви по 10-годишния дълг за първи път от 18 месеца.

Доходността на TIPS се покачи до 0,07%, след като през април бе паднала до -0,75%, когато инвеститорите бяха готови и на отрицателна доходност, за да се предпазаят от по-голяма загуба на спестяванията в случай на ускоряване на инфлацията.

„Това, което се случва  е, че пазарът спекулира относно свиването на ликвидните инжекции от Фед чрез покупка на по-малко облигации“, коментира Ричард Макгуайър, старши анализатор в Rabobank.

"Спредът в доходността между обикновените ДЦК и TIPS ще продължи да намалява, ако пазарът продължи да вярва, че Фед ще изтегля ликвидност с бързо темпо. Проблемът е, че може да се върнем към по-високи нива на волатилност."

Увеличаването на доходността по TIPS също така засяга развиващите се пазари,  след като инвеститорите са привлечени отново от положителната реална доходност по щатските книжа.

"Съотношението риск-възвръщаемост на развиващите се пазари спада с повишаване на доходността по американските облигации", коментира Джефри Ю, валутен стратег в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още