IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: Фед ограничава ликвидността в неподходящ момент

Необходимо бе да се изчакат по-осезаеми признаци за възстановяване на икономиката, смята шефът на клона в Сейнт Луис

16:55 | 21.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард,&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард, Снимка: Ройтерс

Президентът на клона на Федералния резерв (Фед) в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви пред Ройтерс, че е притеснен от решението на Фед, взето по-рано тази седмица, относно плана за намаляване на изкупуването на облигации. В изявление от днес той казва, че решението е дошло в неподходящ момент.

„Председателят Булард смята, че е трябвало да се действа по-предпазливо. Необходимо бе да се изчакат по-осезаеми признаци за възстановяване на икономиката. Инфлацията бе на път да постигне поставената от Фед цел още преди Бернанке да направи подобно съобщение“, се казва още в изявлението.

В него се повтарят думите на Булард, според когото Фед трябва да изяви по-силно желанието си да защити целта за 2% годишна инфлация на фона на ниските й стойности в последно време. Това беше обяснението за неговото несъгласие с предложението на Фед от сряда.

Федералния резерв в Сейнт Луис споменава в своето изявление, че прогнозите на 19-те представители, които участваха в дискусията също предвиждат по-нисък ръст и инфлация, като едновременно считат, че е възможна по-малко гъвкава парична политика.

Булард счита решението на Фед да представи груб график за обратното изкупуване на облигации до средата на 2014 г. за стъпка назад в държавната парична политика. Според него именно тя трябва да диктува икономическите условия, а не дните на календара.

Джеймс Булард е един от двамата членове на Комисията за свободния пазар, които в сряда гласуваха против решението на централната банка. Както вече писахме, другият гласувал „против“ е Истър Джордж, президентът на Фед в Канзас Сити. 

Световните финансови пазари се свиха рязко след изказването на шефа на Фед Бен Бернанке, който възнамерява да ограничи темпа на покупки на държавни облигации по-късно тази година  при условие, че икономиката на САЩ се подобри. Това всъщност очаква и централната банка.

В момента Фед купува активи за 85 млрд. долара на месец с цел намаляване на дългосрочните лихвени проценти по кредитите. Тази стъпка заедно с поддържането на нулеви лихвени проценти от 2008 г. насам трябва да стимулира растежа на щатската икономика и кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Patilan
преди 10 години
Джеймс Булард може да си говори каквото иска, но никой не е по-голям от тренда!!!А тренда каза, че долара трябва да поскъпне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още