IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите на авиокомпаниите продължават да се повишават

Настоящите цени на билетите вече осигуряват 70% от приходите в големите авиокомпании, докато през 2000 г. съотношението е било 84%

08:59 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на американската Агенция за транспортна сигурност правят проверка на багаж на летището в Лос Анджелис. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Служители на американската Агенция за транспортна сигурност правят проверка на багаж на летището в Лос Анджелис. Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се допълнителните такси да продължат да нарастват. Джон Томас, партньор и управляващ директор за световната авиационна практика в L.E.K. Consulting, преценява, че до 2020 г. американските авиокомпании ще увеличат до 12 млрд. долара годишно сумите, които получават от продажбата на различни елементи от пътуването, част от които сме свикнали да влизат в цената на билета. Освен от обичайните в момента такси за багаж, промяна на резервацията и по-добри места, таксите ще включват компоненти като безжична връзка на борда и по-бърза проверка за сигурност. „Спомагателните приходи силно подкрепят икономиката на бранша“, каза Томас.

Макар че американските авиокомпании загърбиха зашеметяващите загуби от последното десетилетие чрез отказ от губещите полети и чрез преминаване през процедура за защита от фалит и през сливания, приходите им от пътник през 2012 г. надхвърлят разходите с едва 37 цента, сочат данни на търговската асоциация  Airlines for America. Без спомагателните приходи от 8,49 долара на пътник през миналата година приходите биха били по-ниски с 8,12 долара от разходите за един пътник.

Между 2000 и 2012 г. коригираните с инфлацията такси за вътрешните полети в САЩ са се понижили с 15%. С добавяне на спомагателните приходи обаче спадът бе бил едва 10%, изтъкват от търговската асоциация.

Джей Сорънсън, консултант за приходите на авиокомпаниите в IdeaWorks Co., смята, че таксите за резервиране на по-добри места и проверката на багажа за международните полети вече се виждат на хоризонта. Нищо, че идеята изглежда изсмукана от пръстите, тя се основава на действията, които някои от големите европейски авиокомпании вече предприемат, твърди той.

Макар че нискотарифните Spirit Airlines Inc. и Allegiant Travel Co. вече въведоха успешно такси за почти всичко, включително за ръчен багаж, за да компенсират максимално ниските си цени, превозвачите с по-ниски такси печелят все повече популярност в проучванията на пътниците. Southwest Airlines Co. не таксува първите 2 проверени чанти на пътник и не е въвела такса за промяна на резервация. JetBlue оставя без такса първата проверена чанта. Двете компании изпревариха сериозно конкурентите си в проучването за удовлетвореността сред близо 12 000 северноамерикански пасажери, извършено от J.D. Power & Associates и публикувано през май.

Пътниците обаче изглежда свикват с таксите за багажа, като проучването разкрива, че разликата в удовлетвореността между онези, които плащат за багаж, и останалите, които не го правят, се свива. Сред плащащите 37% намират таксата за логична, като съотношението нараства повече от 2 пъти спрямо одобряващите я 18% през 2011 г.

Марк Цибулка, финансов анализатор в банка в Питсбърг, смята, че пътниците очевидно не харесват таксите за багаж. „Но виждам откъде идва всичко това“, добави Цибулка, визирайки цените на горивото.

Вероятно авиокомпаниите ще продължат да търсят нови начини да таксуват потребителите за безплатни до момента услуги.

Джордж Хоубика, адвокат, специализиран по въпросите на потребителите и основател на уебсайта airfarewatchdog.com, заяви, че няма да се изненада, ако големите авиокомпании евентуално въведат такси за ръчния багаж. Според него обаче доста по-вероятно се очертава определяне на такси за багаж според дължината на полета, както и въвеждане на такси за пътници по вътрешните полети, които ползват едно място заедно с малките си деца – практика, която в момента действа при международните полети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още