IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,5% през юни

На годишна база инфлацията е 1,8%, а като се изключат храните и енергията - 1,6%

17:24 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,5% през юни

Потребителските цени в САЩ са нараснали най-много в последните четири месеца през юни, предава MarketWatch.

Индексът на потребителските цени се е покачил със сезонно изгладените 0,5%, според оповестените във вторник данни на щатското министерство на труда. Резултатът съответства на прогнозата на повечето водещи икономисти.

Покачване от 3,4 на сто са отбелязали цените на енергията. При горивата ръстът е със сезонно изгладените 6,3%. Обикновено тези стойности се понижават през юни, като тазгодишното увеличение изненада анализаторите.

Цените на друг от основните разходи на домакинствата – хранителните продукти, са се повишили с 0,2% през юни, до голяма степен поради по-високите разходи за зърнени храни, тестени изделия, месо, риба и яйца. Изключвайки храните и енергията, така наречените основните потребителски цени са се покачили с 0,2%.

През последните 12 месеца същинската инфлация се е била 1,6% – най-ниското ниво от две години насам. Общият процент на инфлация, обаче, се е покачил до 1,8% през юни в сравнение с 1,4% година по-рано.

По-високата инфлация през юни на практика понижи доходите на работещите в САЩ. Средното почасово заплащане остана без промяна през последния месец, като покачването през последните 12 месеца е било само с 0,4 на сто. Бавният ръст на заплатите до голяма степен обяснява предпазливите разходите на потребителите, които влияят негативно на темповете на растеж на щатската икономика.

Инфлацията все пак остана на доста ниско в исторически план ниво. Това позволи на Фед да продължи с поддържането на гъвкавата си лихвена политика, която включва и месечното закупуване на десетки милиарди долари държавни и ипотечни облигации.

От централната банка дадоха сигнали, че може да започнат поетапно намаляване на програмата си за изкупуване на активи по-късно през годината. През изминалата седмица обаче председателят на Фед Бен Бернанке даде ясно да се разбере, че текущата политика няма да бъде променяна, докато централните банкери не видят ясни сигнали, че националната икономика се възстановява според очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още