IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на бизнеса в световен мащаб се върна към дъната от финансовата криза

Сред развитите икономики Великобритания е изключение от световната тенденция, а сред държавите от БРИК в същото положение е Бразилия

12:14 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Доверието на бизнеса в световен мащаб се върна към дъната от финансовата криза

Доверието на бизнеса в световен мащаб е паднало до дъната от времето на финансовата криза, като рязък спад на оптимизма се наблюдава както в САЩ, така и в Китай, сочи проучване на икономическите нагласи на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от CNBC.

Изследването, обхванало 11 000 компании от секторите на производството и услугите, разкрива, че бизнес оптимизмът се е понижил през първата половина на годината, връщайки се към нива, които не са наблюдавани от 4 години.

Компаниите, предвиждащи разширяване на бизнес активността през следващите 12 месеца, са намалели до едва 30% от проучените, като толкова ниско ниво е достигано едва два пъти в историята на изследванията – в края на 2009 г. и през октомври 2012 г.

„Световната икономика определено отново е в период на забавяне на ръста, отразявайки до голяма степен по-мрачната перспектива в САЩ и Китай“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Това поставя под въпрос способността на икономиката да продължи да създава работни места в темпото, наблюдавано през последните месеци“, смята Уилямсън. „Всякакви размисли за предстоящо свиване на стимулите от страна на Фед на тази основа изглеждат преждевременни“, добави той, визирайки Федералния резерв на САЩ.

Сред най-големите развити икономики в света Великобритания се очертава като изключение от мрачната картина, като оптимизмът на местния бизнес и на най-високото си ниво след края на кризата. За отбелязване е, че британският сектор на услугите е с най-оптимистична нагласа от есента на 2006 г., докато доверието в производството се задържа стабилно на двугодишен връх.

Проучването на Markit е поредното, което предполага, че Великобритания се противопоставя на световната тенденция, когато става въпрос за икономическо доверие в средносрочен план. Публикувано днес изследване на Lloyds за банковия сектор в страната показва, че бизнес доверието е на 5-годишен връх, като очакванията са, че поръчките, продажбите и печалбите ще нарастват през следващите 6 месеца.

Проучване на Deloitte сред британски главни финансови директори, публикувано през миналата седмица, показа, че бизнес оптимизмът се е повишил за четвърто последователно тримесечие. Все по-голям брой главни финансови директори смятат, че сега е точният момент да поемат риск по отношение на своите баланси.

Сред държавите от БРИК Бразилия демонстрира подобрение на бизнес доверието, докато нагласите в Индия и Русия остават стабилни.

В Япония подемът в бизнес доверието от „Абеномиката“ се очаква да избледнее, макар че настроението остава високо спрямо предишните 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още