IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитната активност в САЩ съживява икономиката

Домакинствата в Америка теглят повече заеми, правят повече покупки с кредитните си карти, купуват жилища и нови автомобили

16:08 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитната активност в САЩ съживява икономиката

Американските граждани съумяха да приведат финансите си в ред. Те отново са готови да теглят кредити. По този начин домакинствата ще харчат повече и така ще тласнат икономическия растеж на най-голямата икономика в света към нови висини, пише Bloomberg. Както вече писахме, условията за кредитиране в САЩ се подобряват, макар и бавно. 

През първото тримесечие на годината доходите на домакинствата скочиха до рекордно високи нива, показват данните на Федералния резерв на САЩ. Отпуснатите потребителските кредити се увеличават. По данни на Асоциацията на американските банкери делът на просрочията по банковите карти е най-нисък от 1990 г. насам. В отчетите си за второто тримесечие на годината Visa, MasterCard и American Express бележат ръст в транзакциите с кредитни карти.

Пазарът на ипотечните кредити също се съживява. За това свидетелстват многобройните покупки на нови жилища през месец юни. Банките улесниха и достъпа до кредитите за покупка на автомобили. Това бе причината пазарът на автомобили да се съживи след срива от 2007 г. Благодарение на това компании от ранга на General Motors, Ford и отчасти Lear Corp. реализираха повече приходи от очакваните.

Общата сума на отпуснатите потребителски кредити се покачи до 19,6 млрд. долара през месец май, като това е най-големият ръст от година насам. Причината – американците са направили повече покупки чрез кредитните си карти, теглили са повече студентски кредити и заеми за покупка на нов автомобил, показват данните на Фед.

Домакинствата са все по-склонни да теглят заеми, защото икономическият климат се подобрява. Цените на имотите се повишават, цените на акциите гонят рекордни върхове, отварят се и нови възможности за работа. През юли средната работна заплата нарасна до 162 хил. долара годишно, докато безработицата се понижи до 7,4%, отбелязвайки четиригодишно дъно.

„Кредитният растеж е добра новина и за инвеститорите“, заяви пред Bloomberg Джеймс Поулсън, директор инвестиционни стратегии в Wells Capital Management - дружество, управляващо активи за над 340 млрд. долара. „Добрите перспективи могат да донесат двуцифрен растеж за Standard & Poor’s 500 през 2014 г., след като още през тази година очакваме той да прибави 20% към стойността си“, каза още той.

Акциите на финансовите институции, и най-вече на банките, ще продължат да поскъпват, защото те са главният виновник за съживяването на кредитната активност. В сравнение с основния индекс S&P 500 индексът S&P 500 Financial Index, включващ 81 финансови институции, от началото на годината е нараснал с 26%.

Джоузеф Карлсън, директор на базираната в Ню Йорк компания за анализи AllianceBernstein, изчислява, че през първото тримесечие на 2013 г. богатството на всички домакинства в Америка се равнява на общо 70 трлн. долара. Той очаква рекордно високи стойности за второто тримесечие на годината.

Също така американските граждани притежават достатъчно средства, с които лесно могат покрият задълженията си. Ликвидните активи на домакинствата, които са всички техни финансови активи без пенсиите и застраховките, се покачват до 10 трлн. долара само за последните четири години, изчислява още Карлсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още