IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Зарежете следването по бизнес администрация, учете земеделие

Финансовият сектор е на път да навлезе в траен спад, а перспективите пред научна реализация в областта на земеделието са страхотни сега и ще станат превъзходни

11:53 | 05.10.13 г. 3
<p>
	Джим Роджърс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка: Архив Ройтерс

Американският инвеститор Джим Роджърс смята, че финансовият сектор е на път да навлезе в траен спад и поради тази причина съветва младежите да гонят кариера по-скоро в земеделието, отколкото във финансите, съобщи CNBC.

“Ако имате младежи, които не знаят какво да правят, призовете ги да не стават магистри по бизнес администрация, а да се дипломират в областта на земеделието“, каза Роджърс.

Той е настроен песимистично за целия финансов сектор. „През последните 30 години във финансите бе добре, но през предишните 30 не беше и това ще се случи отново“, припомня инвеститорът. „Финансовият сектор се намира в спад. В бъдеще светът няма да се върти около финансите, а около производителите на реални стоки“, убеден е той.

Наскоро и икономистът Робърт Шилър повдигна въпроса дали „най-силните и светли“ умове не правят лоша услуга на света, насочвайки се към сферата на финансите. През септември в колона в Project Syndicate професорът по икономикс в Йейл попита: „Дали прекалено много от най-талантливите ни хора избират кариера във финансите, и още по-точно в търговията, спекулирането и други – набедени за „непродуктивни“ - дейности?“.

В края на краищата има силен аргумент, че земеделската сфера ще предложи повече завладяващи проблеми за разрешаване.

„Ще трябва да се опитаме да изхраним 9 млрд. души към 2050 г. при същия брой декари и орна земя“, заяви Тимъти Бърчам, декан земеделския и технологичен факултет в щатския университет на Арканзас. Определяйки тази задача като „изумителна“, Бърчам отбелязва, че „възможностите пред личност с научна степен в областта на земеделието сега са страхотни, но те ще станат абсолютно превъзходни с напредване на времето“.

Роджърс калкулира очакваният ръст в земеделския бранш и в инвестиционните си намерения. „Напоследък наблюдавам акциите на компаниите от земеделието“, посочи той. „Бях възхитен да видя колко неща има за купуване“, добави той.

В телефонно интервю от Сингапур в сряда пък Роджърс прозвуча съвсем лично: „Гонете научна степен в земеделието и ще забогатеете“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Този разбира се не го е измислил този "съвет", както и със сигурност не разбира какво ни казва чрез него... защото земеделието е последното място, където има нужда от каквато и да е администрация, напротив има нужда само от нископлатени бачкатори! Та давайки съвета провежда до нас това!Ето ви пример за още един даващ съвети, но тук връзката с не-свободно-пазарната реклама на персонажа от последните няколко години е по-явна, особенно за нас българите:http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2339593
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Страшно видео братле, паднах от смях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
marin1
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=VOapLkmhYG4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още