IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на САЩ нахвърли 17 трлн. долара за първи път в историята

Държавните задължения нараснаха с рекордните 328 млрд. долара само в първия ден след подновяването на правителствената работа

10:12 | 19.10.13 г. 10
Дългът на САЩ нахвърли 17 трлн. долара за първи път в историята

Държавният дълг на САЩ нарасна с рекордните 328 млрд. долара в четвъртък – първият ден, в който федералното правителство поднови работата си след споразумението между републиканците и демократите, съобщава The Washington Times.

Рекордната сума, с която се покачиха държавните задължения, изпрати дълга над границата от 17 трлн. долара за първи път в историята, сочат данните на Министерството на финансите на САЩ.

Еднодневното увеличение от 328 млрд. долара подобри предходния рекорд от 238 млрд. долара, който бе постигнат по време на предходната политическа криза от този тип през 2011 г.

Гигантският скок дойде, тъй като правителството бе принудено веднага да попълни финансовите дупки, които остави 16-дневния блокаж на администрацията.

Ден преди достигането на тавана на дълга от 16,7 трлн. долара на 17 октомври лидерите на Сената на САЩ постигнаха споразумение за премахване на лимита и рестартиране на дейността на правителството. Републиканците и демократите се договориха след няколкодневни тежки преговори.

Сделката осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите – нещо, което бе сред приоритетите на Републиканската партия. Дълговият лимит пък бе премахнат до 7 февруари. Това означава, че американските дългове ще растат постоянно оттук нататък до началото на февруари 2014 г.

Американските законодатели трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година до 13 декември. Временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора демократ от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена републиканец от Уисконсин Пол Райън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
допълнение относно: " И сега си има частна държава" - обаче ще си имат частен свят ... не само сащ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Не САЩ си имат ФЕД , който е частен, а частния хедж фонд ФЕД просто вложи уникално много пари и си купи САЩ. И сега си има частна държава"--------------------------------------------------------------------------------------------Не, още не - осъществяването на това ,ще стане скоро, но още не е станало - има критичен минимум на дълга, който не е достигнат още! После по законите на самите маймуни, които искат частна собственост и непреикосновенност ще им бъде отнето всичко /забележи - чрез ТЕЗИ същите закони/ и после ТЕ /законите/ ще бъдат моментално сменени - целта и плана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Логично разсъждение. Но на мен ми е по-интересно китайците и японците какво са си купили, защото и те държат значителна част от облигациите. При тях това какво ще се окаже - част от Щатите, или просто безполезна хартия? Много ми е интересно какво би се случило, например, ако Фед засилят печатницата до последно и изкупят и тяхната част от дълга. Тогава вече наистина ще си имат държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Проблемът на САщ не е външният дълг, а фашизма който цари тамТъй като доларът е резервната валута на света, то постоянно увеличаващите се цени на суровините, ресурсите и увеличаващото се население на земята то е закономерно САЩ да поддържат нарастващо количество долари, за да покриват "нуждите". Тъй че тази парична маса само ще растеВажният въпрос за мен е:Защо ФЕД не епод контрола на САЩ И оттам, защо правителството на САЩ не си емитира "новите" долари просто ей така, като да не е нъжно с/у тях да стои дългОтговора на този въпрос е в посочения проблем в първото изречение - фашизмаПрестъпниците банкери собственици на ФЕД правят огромни пари без да си мръднат *** за сметка на целия свят и никой след Рузвелт неможе да си позволи да им държи сметка за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не САЩ си имат ФЕД , който е частен, а частния хедж фонд ФЕД просто вложи уникално много пари и си купи САЩ. И сега си има частна държава:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Как кой... ти го описа в първия пост. Америка дължи най-много на себе си. Вътрешния дълг е основното перо. Демек си прав. Открили са перпетум мобиле, защото много лесно могат да прехвърлят външен дълг в графата вътрешен когато си напечатат парите и ги дадат на външния кредитор. Вътрешния дълг пък никой не го брои за стотинка. Ми така е май общо взето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Какви американски ДЦК те гонят? Аз отдавна вече нямам дори един долар. Само левове и евро държа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още