IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Whirlpool удвои печалбата си през третото тримесечие

Потребителите са показали подновен интерес към продуктите на компанията с оглед на подобряването на икономическите перспективи в САЩ и Канада

16:57 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Whirlpool удвои печалбата си през третото тримесечие

Whirlpool Corp oтчете повече от двойни печалби за третото тримесечие спрямо година по-рано, съобщава MarketWatch. Производителят на домакински уреди се е възползвал от увеличеното търсене в Северна Aмерика и подобрените маржове.

Най-големият световен производител на перални машини, хладилници и други големи уреди за дома отново повиши очакванията си за годишната печалба на акция до 9,90-10,10 долара на брой. При представянето на предходния финансов отчет през юли компания прогнозира ниво от 9,50-10 долара на ценна книга.

Потребителите са показали подновен интерес към закупуване на уредите на компанията с оглед на подобряването на икономическите перспективи в САЩ и Канада. Whirlpool очаква доставките в региона да нараснат с около 9 на сто за цялата 2013 г. Същевременно останалите прогнозите са за нулев растеж в Европа, Близкия Изток и Азия, а в Латинска Америка и Азия – минимално покачване съответно от 1% и 2 на сто.

В последните месеци Whirlpool се въздържа от понижаване на цените на потребителските стоки, предлагайки същевременно високо иновативна продуктова гама. Това доведе до ръст на брутния марж на печалбата до 18,1% от 15,6 на сто година по-рано.

Печалбата на дружеството е нараснала до 196 млн. долара, или 2,42 долара на акция, в сравнение със 74 млн. долара, или 0,94 долара на ценна книга, година по-рано. Изключвайки еднократните ефекти, печалбата се е покачила до 2,72 долара на акция от 1,80 долара в периода юли-септември 2012 г.

Продажбите са нараснали с 4,2% до 4,68 млрд. долара. Изключвайки валутните изменения, ръстът е достигнал дори 5 на сто, воден от добрите постижения в Северна Америка.

За сравнение, анкетираните от Thomson Reuters анализатори прогнозираха печалба от 2,61 долара на акция и приходи от 4,74 млрд. долара.

От Whirlpool заявиха, че приходите в Северна Америка – традиционно най-добре представящият се пазар за компанията, са се покачили с повече от 8% до 2,6 млрд. долара. Без да се включват валутните изменения, продажбите в Южна Америка пък са намалели с близо 1%.

В Европа, Близкия Изток и Африка ръстът на продажбите е достигнал 5%, а в Азия – 2 на сто.

Ценните книжа на дружеството затвориха търговията в понеделник на ниво от 130,97 долара за брой. Към момента капитализацията на компанията се покачва с 29% от началото на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още