IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura: Финансово „фиаско“ в САЩ ще притеснява инвеститорите и през 2014 г.

Експерт от инвестиционната банка смята, че през следващите няколко месеца страната може да попадне в капана на нова бюджетна криза

09:46 | 20.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nomura: Финансово „фиаско“ в САЩ ще притеснява инвеститорите и през 2014 г.

Продължаващото финансово „фиаско“ във Вашингтон ще бъде основното притеснение за инвеститорите и през 2014 г. Или поне така смята Алистър Нютън, старши политически анализатор в инвестиционната банка Nomura.

Пазарите може да са били сравнително оптимистични по време на частичното блокиране на американското правителство през октомври, но Нютън вярва, че тази заглушена реакция на ожесточената политическа битка би могла да насърчи десните политици да разширят границите малко повече.

„Финансовата несигурност ще продължи и през първото тримесечие на 2014 г., което ще отложи намаляването на паричните стимули за второто тримесечие на 2014 г.“, споделя той в свое изследване, цитирано от CNBC.

Koмпромисът, подписан от президента Барак Обама през октомври, увеличи тавана на дълга на САЩ до 7 февруари, правителството продължи своята работа и трябва да постигне споразумение за бюджета до 15 януари. Това означава, че в следващите няколко месеца страната може да попадне в капана на нова бюджетна криза.

Според експерта сключването на едно необвързващо споразумение между Белия дом и Сената в началото на януари е напълно възможно и по този начин то ще отмени крайния срок за приемането на бюджета. По този начин би се предотвратило още едно блокиране на правителството.

Въпреки това той добави, че сделката може да разреши проблемите с разходната част, но може и да пропусне да реши въпроси, свързани с тавана на дълга, и да създаде проблеми с приходната част на бюджета.

„Не е ясно дали едно такова споразумение ще предостави възможност за повишаване на тавана на дълга до 7 февруари, като се има предвид, че Министерство на финансите отново ще трябва да разчита на нетрадиционни мерки, за да избегне предполагаемия дефолт“, смята Нютон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Важното" е музикантите да свирят докато потъва кораба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още