IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски банки предупредиха, че може да таксуват депозитите

Ако Фед намали лихвите върху банковите резерви, то банките ще бъдат принудени да прехвърлят този разход на клиентите си

17:04 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американски банки предупредиха, че може да таксуват депозитите

Водещи американски банки предупредиха, че може да започнат да таксуват депозитите на компаниите и клиентите си, ако Федералният резерв намали лихвата, която плаща по банковите резерви при него, съобщава Financial Times.

Депозантите и без това се намират в среда на близки до нулата лихви, но да заплащат, само за да могат да внесат пари в банка, би било крайно необичайно и неприемливо за тях.

Предупреждението на банковите шефове подчертава опасността от една стратегия, която Фед може да използва, за да компенсира евентуалното свиване на програмата си за изкупуване на активи за 85 млрд. долара месечно, която подкрепяше пазарите през последната година.

Протоколът от октомврийската среща на Фед, публикуван през миналата седмица, показа, че централната банка се насочва към свиване на паричните стимули през идните месеци, може би още през декември, но в същото време търси друг начин да добави стимули. Смята се, че намаляване на лихвата по банковите резерви е възможност, която си струва да се обмисли.

Ръководители в две от петте водещи американски банки казаха, че намаление на лихвата от 0,25% по резервите им при Фед, на стойност 2,4 трлн. долара, ще ги накара да прехвърлят този допълнителен разход на депозантите си.

Банките могат да таксуват депозитите, защото приемането им не е безплатно – те трябва да заплатят премии от по няколко базисни пункта на правителствената програма за застраховане.

„В момента банките поне изкарват разходите по депозитите“, коментира банкер, добавяйки, че понижаване на лихвите по депозитите при Фед ще причини загуби за банките – те ще изгубят стимул да приемат депозити, като евентуално може да започнат да ги таксуват.

Според други банкери негативните лихви по депозитите не само ще свият маржовете на печалба, но могат да застрашат банките и системата като цяло, тъй като мениджърите ще търсят по-високодоходни рискови активи.

„Не е възможно изведнъж да започнем да кредитираме малките и средни предприятия“, споделя банкер. „Няма налице съответното търсене, така че опасността е банките да бъдат тласнати към рисковите активи в търсене на доход.“

Опасността от негативни лихви въздържа Фед от намаляване на лихвите по банковите резерви в миналото. Ако трябва да предприеме подобна стъпка сега, централната банка най-вероятно ще въведе нов инструмент, който да позволи на банките и паричните фондове да депозират кеш при ниски положителни лихви. Това ще предотврати необходимостта банките да таксуват депозантите.

Половината от резервите идват от банки извън САЩ, които не трябва да плащат такса за защита на депозитите. Техният любим ход е да приемат депозити от паричните фондове и да ги влагат в еднодневни депозити при Фед, изкарвайки милиони долари безрискова печалба.

Намаляването на лихвите върху банковите резерви ще преустанови тази практика. „То ще намали стимулите за банките да заемат средства от паричните пазари, което от своя страна може да остави паричните фондове без някои инвестиционни възможности“, коментира Алекс Рьовер, стратег в JPMorgan.

Ричард Гилхули, стратег в TD Securities, пък посочва някои ползи за Фед от евентуалното намаление на лихвите върху банковите резерви. „То не само ще фиксира краткосрочните лихви близо до нулата, но и ще вдигне печалбите на Фед, тъй като централната банка ще плаща по-малко лихви на банките.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още