IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители обвиняват McDonald's за „кражба“ на заплати

Веригата „систематично“ карала служителите да работят извънредно и им орязвала часове от смените

15:49 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американски служители на&nbsp;McDonald&#39;s не са доволни от заплащането си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американски служители на McDonald's не са доволни от заплащането си. Снимка: Ройтерс

Служители на веригата за бързо хранене МcDonald's в три американски щата са дали под съд компанията, обвинявайки я, че "краде системно" от заплатите им чрез най-различни средства, заявиха адвокатите на ищците, цитирани от DPA.

Неизвестен засега брой служители в Калифорния, Мичиган и Ню Йорк са подали общо седем колективни иска във федерални и щатски съдилища, заявявайки, че McDonald's ги принуждава систематично да работят извънредно, орязва работни часове от картите им, не им плаща за допълнителния труд и др., се посочва в прессъобщение на адвокатите.

"Ние работим усилено, а заплатите ни вече удрят долната граница", казва Шарнел Грандбъри, служителка на МcDonald's в Детройт, която печели близо 250 долара на седмица и е ищец по едно от делата в Мичиган. "Време е МcDonald's да спре да заобикаля закона, за да раздува печалбите. Трябва да ни се плаща за часовете, които изработваме", допълва тя.

Като пример за предполагаемите практики работниците в Детройт посочват, че ресторантът за бързо хранене не плаща на служителите си, докато не се съберат достатъчно клиенти, независимо кога започва смяната им. 

Чрез делата, които са заведени в сряда и четвъртък, ищците искат и от името на своите колеги компанията да изплати изработените пари и да спре незаконната кражба от заплатите на служителите. 

McDonald's увери, че ще разгледа обвиненията. Концернът и независимите оператори на ресторантите зачитат справедливото третиране на работниците и служителите, се казва в тяхното изявление.

Искът е подаден на фона на дебата за минималната работна заплата в Съединените щати. Президентът Барак Обама настоява, че служителите трябва да получат най-малко 10,10 долара на час вместо досегашните 7,25 долара. За въвеждане на това минимално заплащане във всички щати обаче Конгресът трябва да вземе решение със закон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още