IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разследват Карл Айкан за търговия с вътрешна информация

Проверява се дали легендарният инвеститор не е предоставил информация за свои инвестиции, твърди източник на Ройтерс

12:41 | 31.05.14 г. 2
<p>
	Карл Айкан през февруари 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карл Айкан през февруари 2014 г. Снимка: Ройтерс

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) и Комисията за ценни книжа и борсови операции (SEC) разследват евентуална търговия с вътрешна информация, която включва милиардера инвеститор Карл Айкан, голф играча Фил Микълсън и хазартния играч от Лас Вегас Уилям Уолтърс, твърди пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Федералните разследващи проверяват дали Микълсън и Уолтърс не са търгували незаконно с вътрешна информация, предоставена им от Айкан относно инвестициите му в публични корпорации, казва източникът, потвърждавайки слуховете, появили се в петък.

Легендарният активист инвеститор Айкан коментира пред агенцията, че не му е известно да е обект на разследвания и че фирмата му винаги спазва закона. Той признава, че има бизнес контакти с Уолтърс, но твърди, че не познава Микълсън лично.

„Аз се гордея с 50-годишната си неопетнена кариера и никога не съм предоставял вътрешна информация“, отбелязва той.

Според източника на Ройтерс Уолтърс и Микълсън играят голф заедно.

Уолтърс не е отговорил на запитванията за коментар, а говорители на Микълсън, ФБР и SEC са отказали коментар. Wall Street Journal цитира Глен Коен, адвокат на Микълсън, който казва, че голф легендата не е обект на федерално разследване.

Никой от тримата не е обвинен в нарушение на закона, казва източникът на Ройтерс.

Според него разследването е започнало преди три години. Това е последният станал известен случай след серия многогодишни разследвания на търговия с вътрешна информация от страна на щатските власти.

Разследването се фокусира върху съмнителни сделки с акции на Clorox Co, извършени от Уолтърс и Микълсън по времето, когато Айкан се опитваше да получи достъп до борда на компанията за потребителски продукти през 2011 г., пише New York Times, като цитира свои източници, запознати с хода на разследването.

Айкан беше натрупал дял от 9,1% от Clorox към февруари 2011 г. През юли той отправи оферта за придобиване на компанията, която я оцени на над 10 млрд. долара и изстреля нагоре цената на акциите й.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tigerman
преди 9 години
По-малко да се занимаваме с онзи свят зад океана щото е много напред и нищо което са прави там не е сравнимо с това тук.Да гледаме повече към Европа, Русия и Балканския полуостров е моят съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tigerman
преди 9 години
По-малко да се занимаваме с онзи свят зад океана щото е много напред и нищо което са прави там не е сравнимо с това тук.Да гледаме повече към Европа, Русия и Балканския полуостров е моят съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още