IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ISS подкрепи Apple в битката с Айкан

Влиятелната американска консултантска организация смята, че предложението на инвеститора е прекомерна намеса в работата на мениджърите

10:11 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карл Айкан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Карл Айкан. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук получи внезапна подкрепа в спора си с големия акционер Карл Айкан. Влиятелната американска консултантска организация Institutional Shareholder Services (ISS) призова акционерите на Apple да гласуват на общото събрание на компанията срещу предложението на Айкан за разширяване на текущата програма за обратно изкупуване на акции.

Предложението на Айкан ще се намеси прекомерно в управлението на компанията, заяви в неделя ISS. Освен това бордът на директорите на Apple вече увеличи дивидента и програмата за обратно изкупуване на акции. Годишното общо събрание ще се проведе на 28-и февруари. 

Айкан настоява през текущата финансова година Apple да изкупи обратно акции на стойност най-малко 50 млрд. долара, еквивалента на 36,7 милиарда евро, като по този начин да насърчи цената на акциите. За сравнение, през последната финансова година Apple придоби собствени акции за над 23 млрд. долара. Като цяло групата възнамерява да изплати около 100 милиарда щатски долара на акционерите до 2015 г. - освен чрез текущата програма за обратно изкупуване на акции и чрез дивиденти.

От няколко месеца насам Айкан настоява силно за по-обширна програма. „Продължавай да купуваш, Тим!“, написа той през миналата седмица в Twitter. „Все още имаш 145 млрд. долара в касата“. Напоследък Айкан увеличи постепенно дела си в Apple и така увеличи натиска над мениджмънта. Apple от своя страна използва спада в курса на акциите след представянето на последния си финансов баланс, за да изкупи акции за 14 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още