IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айкан увеличава натиска над Apple

Инвеститорът ще създаде собствен сайт за „гражданско движение за корпоративно управление“

15:51 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Айкан увеличава натиска над Apple

Изглежда, че Карл Айкан вече знае най-важното правило за генериране на трафик в интернет - да пише за Apple. 77-годишният инвеститор заяви на своите последователи в Twitter, че е написал писмо до изпълнителния директор на Apple Тим Кук и ще го публикува в четвъртък на своя нов уеб сайт.

Името на новото му предложение е Shareholders' Square Table. След това Айкан застана пред камерите на Bloomberg TV и предостави предварителен преглед на писмото, в което сравнително безсмислено заявява, че не е краткосрочен инвеститор.

"Apple не е банка", заяви Айкан пред Bloomberg. „Инвеститорите не са купили акции, за да я превърнат в банка". При това Айкан многократно заяви, че критиките му не са насочени към Кук. Проблемите му били по-скоро с борда на Apple.

Изминаха седмици, откакто Айкан и Кук са се срещнали в апартамента на Айкан в Ню Йорк за вечеря. Пред Bloomberg Айкан заявява, че не очаква да се чуе с Кук преди представянето на финансовите данни на Apple в понеделник.

Но това обаче няма да му попречи да му напомни още веднъж за мнението си. Предполага се, че той ще настоява Apple да започне акция за обратно изкупуване на собствени акции в размер от 150 милиарда долара. За финансирането на този план дългът на концерна би достигнал рекордни нива.

Айкан иска да даде началото и на едно „гражданско движение за корпоративно управление“. Американският инвеститор заяви, че иска да използва Twitter за тази цел и разглежда уеб сайта си като платформа за привличане на вниманието към онова, което нарича „лошо корпоративно управление в Съединените щати“.

„Причината, поради която аз съм ентусиазиран от Twitter е, че "най-сетне има платформа, чрез която инвеститорите могат да разберат наистина колко разбита е нашата система на корпоративно управление", казва Айкан, цитиран от принадлежащия към WSJ блог Moneybeat. „Ако сме в състояние да привлечем достатъчно внимание по този въпрос, ще има една влиятелна платформа, която да привлече вниманието на политиците към някои от тези брутални закони". 

Подробности вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още