IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите - причината за увеличаващия се брой заети на непълно работно време

Новите технологии създават все повече възможности за работа от вкъщи

17:18 | 19.07.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

288 000 работни места са били открити в САЩ през юни, благодарение на което безработицата в страната достигна нивото си отпреди рецесията, сочи нов доклад на Бюрото за трудова статистика.

Това са изключително добри новини за икономиката, но въпреки това има нещо, което кара все повече хора да работят на непълно работно време или извън пазара на труда.

Технологиите изместват работните места чрез редица механизми – глобализацията, автоматизацията и по-ниските нива на заплащане. Ако тенденциите от доклада са циклични или постоянни, това означава най-малкото, че асоциациите, които виждаме между технологиите и икономиката не се движат.

Тези, които не се завръщат на работа

Икономистите „продължават да очакват хората, които са станали обезкуражени по време на рецесията и бавното възстановяване от нея да започнат отново да си търсят работа“, пише Фил Изо от Wall Street Jouirnal. “Но това не се случва. В действителност броят на безработните, които се включват отново в пазара на труда, спадна през юни“.

Графиката долу показва, че икономиката все още е пълна с обезкуражени хора, които не търсят работа Става дума за т.нар. „обезкуражени работници“, пише Venture Beat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kefala
преди 9 години
Нищо де,нали парите са четворно повече!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още