IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Citigroup се сви с 96% под натиска на глобите

Игнорирайки разходите по споразуменията с властите, банката отчете сравнително добри резултати

17:45 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Citigroup се сви с 96% под натиска на глобите

Американската корпорация за финансови услуги Citigroup отчете спад от 96% на печалбата през второто тримесечие, пише Market Watch. Банката плати 3,8 млрд. долара от глобата от 7 млрд. долара по постигнатото в понеделник споразумение с американското Министерство на правосъдието заради подвеждащи продажби на нискокачествени ценни книжа на инвеститори.

Въпреки това цената на акциите на компанията се качи до 48,79 долара за брой в предпазарната търговия на борсата, след като данните от отчета надхвърлиха очакванията на анализаторите, а инвеститорите си отдъхнаха след постигнатото споразумение. 

Citigroup обяви печалба от 181 млн. долара (3 цента за акция) спрямо 4,18 млрд. долара (1,34 долара за акция) година по-рано. Абстрахирайки се от глобата и разходите по счетоводните операции, печалбата на акция е 1,24 долара, задминавайки прогнозите за 1,05 долара. Приходите на банката се свиха с 5,6% до 19,34 млрд. долара, като анализаторите очакваха ниво от 18,93 млрд. долара.

Представянето на банката през тримесечието е сравнително добро, имайки предвид проблемите, които тя имаше с мексиканското си звено Banamex. Натиск оказа и решението на Фед Citigroup да увеличи дивидента си и да разшири обратното изкупуване на акции. В тези условия компанията отчете свиване от 15% на приходите от търговия, след като главният финансист Джон Гершпах заяви през май, че банката очаква спад от 20-25%.

Резултатите на Citigroup, както и тези на Wells Fargo, бяха влошени от по-малкия размер на новите ипотечни кредити в условията на бум на рефинансирането при високи лихви. Новите ипотечни заеми намаляха с 64% на годишна база, въпреки че се увеличиха с 19% спрямо предходното тримесечие. Общите приходи от банковите услуги за потребителите намаляха с 3,5% на годишна база, но нараснаха с 0,9% спрямо първото тримесечие до 9,38 млрд. долара.

Изключвайки глобата от 3,8 млрд. долара, Citigroup е намалила разходите си по течащите съдебни спорове до 402 млн. долара от 832 млн. долара преди година и 945 млн. долара през първото тримесечие. Разноските, свързани с опитите на банката за съкращаване на разходите, са 397 млн. долара спрямо 75 млн. долара на годишна и 211 млн. долара на тримесечна база.

Приходите от инвестиционната дейност на банката се повишиха с 16% на годишна и с 27% на тримесечна база до 1,34 млрд. долара, благодарение на ръста от 17% на застраховането на дълг и покачването от 31% на застраховането на ценни книжа. Донякъде изненадващо, приходите от консултантска дейност намаляха с 10% на годишна база.

Междувременно компанията за пръв отчете печалба от свои дивизии, от които иска да се отърве от началото на кризата. Citi Holdings реализира нетна печалба от 244 млн. долара през второто тримесечие спрямо загуба от 591 млн. долара година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още