IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs изненада приятно с тримесечната си печалба

Приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход на банката се понижиха с 10% през второто тримесечие

16:28 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Нетната печалба на Goldman Sachs се покачи с 5% на годишна база.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нетната печалба на Goldman Sachs се покачи с 5% на годишна база. Снимка: Ройтерс

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. отчете печалба, която се оказа над пазарните прогнози заради по-малкия спад на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход, предава Bloomberg.

Нетната печалба на кредитора за второто тримесечие нарасна с 5% до 2,04 млрд. долара, или 4,10 долара на акция, от положителния финансов резултат, отчетен година по-рано, а именно – 1,93 млрд. долара, или по 3,70 долара на ценна книга. Цифрите се оказаха над средната оценка на 25-те анкетирани от агенция анализатори за печалба от 3,09 долара на акция.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Лойд Бланкфейн пое ангажимент да не реагира пресилено на спада на приходите от търговска дейност, който е налице вече пета година, с цел да завоюва пазарен дял от другите банки, които се отдръпват от пазара.

Въпреки че приходите от търговия с облигации на Goldman Sachs спаднаха с 10% през второто тримесечие, понижението бе по-малко в сравнение със срива от 24%, прогнозиран от Матю Бърнел от Wells Fargo & Co. Приходите от търговия с облигации на най-голямата банка в САЩ по активи JPMorgan Chase & Co. пък се оказаха с 15 на сто по-ниски в сравнение с второто тримесечие на предходната година.

Миналата година Goldman Sachs реализира най-ниската си печалба от търговска дейност от началото на финансовата криза – по-малко от една четвърт от спечелените през 2009 г. 19 млрд. долара. През 2013 г. възвръщаемостта на капитала на банката възлезе на 11%. Показателят е по-висок от този на конкурентите й, но все още е само една трета от стойността си преди финансовата криза.

От 2010 г. до днес банката е съкратила 10% от служителите си в отдела за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход и през последните две години е редуцирала рисково-претеглените активи в този бизнес до 90 млрд. долара. Кредиторът разчита на другите свои дейности, за да разширява бизнеса си.

По данни на Bloomberg Goldman Sachs e лидер при поемателите на емисии акции и при предоставянето на услуги по сливания и придобивания през първото полугодие. Банката е пета в класацията на поемателите на облигационни емисии в САЩ.

Към края на март банката управлява активи за рекордните 1,08 трлн. долара. Сумата нарасна благодарение на придобиванията, които добавиха активи за повече от 50 млрд. долара от 2011 г. до днес. Миналата година банката е реализирала повече приходи от инвестиционна и кредитна дейност за сметка на търговската дейност.

Освен това Goldman Sachs опитва да привлече инвеститори чрез дивиденти и обратно изкупуване на собствени акции. Банката увеличи сумата на дивидента си през миналата година и изкупи обратно акции на стойност 6,4 млрд. долара през 12-те месеца до края на март.

Тази година трезорът трябваше да понижи сумата на желаното от нея увеличение на капитала, за да получи последващо одобрение на Федералния резерв на САЩ след първоначалния отказ.

Втората по големина банка по активи в САЩ Bank of America Corp. ще публикува своя междинен отчет утре. Най-голямата по пазарна капитализация банка в САЩ Wells Fargo & Co. вече отчете ръст на печалбата от 3,8 на сто заради по-ниски кредитни разходи. Печалбата на Citigroup пък се стопи с 96%, след като кредиторът се съгласи да плати глоба в размер на 7 млрд. долара.

На борсата в Ню Йорк книжата на Goldman Sachs поскъпнаха с 1,3% до 167 долара за брой снощи. От началото на годината акциите на трезора са поевтинели с 5,8 на сто. По този начин банката се представя най-зле от всички 30 компонента на индекса Dow Jones Industrial Average. Поради тази причина Goldman Sachs е една от компаниите, номинирани за изключване от състава на бенчмарка на сините чипове при следващото заседание на Комитета на Dow Jones Averages Index, който подбира кои компании да влязат в състава на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още