IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Deutsche Bank предоставя неточни данни за операциите си в САЩ

Допускани са сериозни неточности в отчетите на американските клонове на банката в продължение на години, посочва отделът на централната банка в Ню Йорк

16:18 | 23.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Deutsche Bank предоставя неточни данни за операциите си в САЩ

Най-голямата търговска банка в Европа Deutsche Bank е допускала сериозни пропуски при отчитането на операциите си в САЩ години наред, без да предприема каквито и да било действия за прекратяване на порочните практики, показва изследване на клона на Федералния резерв (Фед) в Ню Йорк.

Отчетите на някои от американските клонове на Deutsche Bank са „неточни, ненадеждни и с ниско качество“, се казва в писмо до ръководството на банката, адресирано от Фед. „Размерът и обхватът на неточностите показват, че цялата отчетна структура на операциите на банката в САЩ има нужда от незабавни и мащабни промени“, се казва още в писмото, съобщава Wall Street Journal.

Deutsche Bank не е постигнала никакъв напредък по отношение на премахването на вече известните ѝ проблеми. Те включват съществени грешки и лоша цялост на данните в публичните отчети на американските ѝ клонове, които се използват от регулаторите, икономистите и инвеститорите за оценяване операциите на банката. Други грешки са регистрирани при записването на данните, като са отбелязани и пропуски при отчитането на обезпеченията при оценяването на риска на даваните заеми, пише още в писмото, изпратено на 11 декември 2013 г.

Фед предупреждава, че пропуските сочат за „срив на системата“ и „излагат банката на значителен оперативен риск и опасност от предоставяне на погрешна информация на регулаторите“. Освен да подканва нарушителите към отстраняване на проблемите, централната банка на САЩ разполага и с правомощия да налага ограничения на дейността им.

„Работим усърдно, за да подсилим още повече нашите системи и контрола над тях, стремейки се да бъдем най-добрите в това отношение“, заяви говорител на Deutsche Bank. За целта банката ще похарчи 1 млрд. евро за назначаването на 1300 служители във всички региони, където банката оперира, добави той.

Бизнесът на Deutsche Bank в САЩ, който включва инвестиционно банкиране, управление на активи и обработване на трансакции, възлиза на 600 млрд. долара в активи.

Опасенията на регулаторите очертават контурите на сериозен проблем, който мъчи много от големите банки по света, а именно – липсата на доверие от страна на инвеститорите в достоверността на публикуваните от банките цифри.

Писмото на Фед към Deutsche Bank пък показва, че недоверието към дейността ѝ в САЩ се е трупало с години.

„Още през 2002 г. отделът на Федералния резерв в Ню Йорк изтъква значителни слабости в начина, по който банката предоставя своите отчети, които остават неотстранени през следващите 10 години“, пише в писмото.

За банките не е обичайно да не правят опити за решаването на проблемите си толкова дълго време, посочва бившият служител на Фед и настоящ анализатор в FBR Capital Markets Пол Милър. „Обикновено когато регулаторите посочат даден проблем, банките го отстраняват“, отбелязва той.

Deutsche Bank не е единствената голяма банка с подобни проблеми. По-рано през годината Bank of America откри грешки в начина на изчисляване на капиталовите си нива, което я принуди да оттегли молбата си до Фед за обратно изкупуване на акции и вдигане на дивидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
maxsimos
преди 9 години
Следва наказание ГЛОБА.Типично по американски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още