IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walgreens купува останалите 55% от британския си конкурент Alliance Boots

Най-голямата американска верига аптеки обаче няма да мести централата си в Европа

17:02 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Walgreens е най-голямата американска верига аптеки и дрогерии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Walgreens е най-голямата американска верига аптеки и дрогерии. Снимка: Ройтерс

Американската компания Walgreens, която управлява верига дрогерии и търгува с фармацевтични стоки, възнамерява да придобие напълно британския си конкурент Alliance Boots, като обаче планира да запази централата си в Съединените щати, предава Dow Jones Newswire.

Walgreens вероятно ще обяви още днес финализирането на покупката за 6 млрд. лири (10,1 млрд. долара) на остатъчния дял в британската верига дрогерии Alliance Boots. 

Компанията обяви провеждането на пресконференция, в която обеща „няколко новини”, свързани с дългоочакваната трансакция. Очаква се сред тях да е и вестта за покупката на останалите 55% от британската компания, които не се притежават от Walgreens. 

Най-голямата американска верига аптеки Walgreens купи дял от 45% в британската верига за фармацевтични и козметични продукти през 2012 г. с опция за пълен контрол до 2015 година. Тогава американците платиха 4,3 млрд. британски лири (6,7 млрд.  долара) в брой и акции.

Очаква се Walgreens да финализира цялостното придобиване между февруари и април 2015 г. Цялото придобиване ще гарантира на веригата по-силно международно присъствие и вероятно най-голямата фармацевтична дистрибуторска мрежа в света.

Ходлингът ще запази седалището си в региона на Чикаго. Оперативният бизнес на Walgreens ще се направлява и в бъдеще от Дирфийлд, а активността на Boots ще остане в Нотингам. 

Alliance Boots управлява верига аптеки във Великобритания и  над 3300 магазина, предлагащи продукти за здраве и красота, в световен мащаб. 

По-рано през годината група инвеститори призоваваше мениджмънта на Walgreens да премести централата на компанията в данъчния оазис Швейцария, където е седалището на Alliance Boots. Сега обаче става ясно, че компанията е устояла на този натиск.

Със запазването на централата в САЩ американската компания изключва възможността за осъществяване на спорната практика на „данъчна инверсия”, посочва от своя страна Ройтерс.

Walgreens бе спрягана като поредната компания от САЩ, която ще се опита да намали данъчните си задължения, като придобие европейска компания и премести седалището си на Стария континент.

Подобни сделки разгневиха Вашингтон, а президентът Обама открито заяви подкрепа за закон, който да се опита да върне част от спестените по този начин данъци в американската хазна. Много от американските корпорации се обявиха в подкрепата на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още