IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският бизнес губи интерес към придобиванията в Китай

През първите 7 месеца компаниите от САЩ похарчиха едва 611 млн. долара за китайски дружества спрямо 2,3 млрд. долара преди година

21:14 | 18.08.14 г.
Американският бизнес губи интерес към придобиванията в Китай

Американските компании губят интерес към закупуване на китайски дружества, показа нов доклад на финансовата къща Dealogic, цитиран от МаrketWatch.

Въпреки че обемът на американските сливания и придобивания в чужбина се разшири с 47% от началото на годината, интерес към Поднебесната империя е спаднал драстично спрямо година по-рано. През първите седем месеца на 2013 г. компаниите от САЩ похарчиха 2,3 млрд. долара за придобивки в Китай, докато през тази година сумата е една 611 млн. долара, или близо четири пъти по-малко.

По този начин обемът на придобиванията от страна на американски дружества в Китай отбеляза най-ниското си равнище в последните 12 години според данните на Dealogic.

Част от проблема е свързан с липсата през тази година на големи сделки – такива над 500 млн. долара. За същия период на 2013 г. бяха подписани две големи споразумения, които бяха на обща стойност от 1,3 млрд. долара.

Негативната тенденция спрямо Китай не идва обаче само от Щатите. Обемът на всички сделки по сливания и придобивания в Поднебесната империя през първите седем месеца на 2014 г. е с 10% по-малък на годишна база. По-нисък е и самият брой на споразуменията, който достига 271 – най-слабият резултат за периода от 2003 г.

Пониженият интерес на бизнеса в САЩ към частния сектор на втората по големина икономика в света може да прекрати десетилетието на глад за китайските компании. Обемът на споразуменията до този момент през годината остана под 2 млрд. долара единствено през тежката кризисна 2012 г. в последните 10 години.

Въпреки рязкото отстъпление от Dealogic не посочиха ясна причина за тенденцията. От финансовата къща обаче отбелязаха, че сделките за китайски фирми в областта на здравеопазването са се сринали спрямо миналата година – 30 млн. долара от началото на годината в сравнение с 1,1 млрд. долара през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още