IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство на САЩ глоби Berkshire с близо 1 млн. долара

Конгломератът на Уорън Бъфет не е уведомил органите за защита на конкуренцията за придобиването на голям дял в компания за строителни материали

12:41 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Правосъдното министерство на САЩ глоби Berkshire с близо 1 млн. долара

Конгломератът Berkshire Hathaway на американския инвеститор Уорън Бъфет беше глобен с близо 1 млн. долара от американското Министерство на правосъдието за нарушаване на изискванията за уведомяване на регулаторите при придобиването на дял в компания за строителни материали.

Нарушението е второ в рамките на шест месеца, в което компанията не уведомява органите за защита на конкуренцията за закупуването на голям дял акции, според жалба, подадена във вашингтонски съд в сряда, предава Financial Times.

Berkshire се размина с предупреждение, когато не спази изискванията за уведомяване при придобиването на дял в застрахователна компания миналото лято, но сега Федералната търговска комисия (FTC) предприема съдебни действия, след като случаят се е повторил през декември 2013 г.

Компаниите в САЩ са длъжни да уведомят антитръстовите агенции, преди да извършат купуване на акции, ако делът, който ще придобият в друга компания, надхвърля 283,6 млн. долара. Законът дава възможност на FTC да предотвратява придобивания, вредящи на конкуренцията, преди агенцията да бъде поставена пред свършен факт.

Berkshire преминава установения праг в доставчика на строително оборудване USG, когато капитализира дългови инструменти на 9 декември 2013 г. Операцията предоставя на компанията на Бъфет дял в доставчика от 28%, оценяван на 950 млн. долара.

„Действията ни изискваха да уведомим регулаторите, но не осъзнахме този факт навреме. Допуснахме грешка“, обяви Бъфет в изявление.

Подобни нарушения на правилата генерират глоби за до 16 хил. долара на ден. Berkshire не призна нито едно от обвиненията, но се съгласи да плати глоба от 896 хил. долара, която подлежи на одобрението на съда.

Заведеното от правосъдното министерство дело разкрива предишно споразумение между Berkshire и FTC от миналата година, след „неумишлено“ нарушаване на правилата от страна на компанията, по нейните думи. Тогава Berkshire уведомява регулаторите една седмица след придобиването на дял от 310 млн. долара в Symetra Financial.

FTC реагира, изпращайки писмо до Berkshire, в което казва, че няма да налага наказание на компанията, но ѝ напомня, че е „отговорна за изграждането на ефективна система, осигуряваща спазването на законодателството“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още