IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво бъдеще вещае Уорън Бъфет за фондовия пазар

Пазарните участници винаги ще превъзмогват глобалната нестабилност, смята популярният инвеститор

16:47 | 30.08.14 г. 6
Какво бъдеще вещае Уорън Бъфет за фондовия пазар

2014-та се оказа много трудна година. Всеки ден получаваме обезпокоителни новини от Украйна, Ирак, Либия, Газа и други точки на геополитическото напрежение по света.

В допълнение ние внимателно наблюдаваме процъфтяващата епидемия от ебола в Западна Африка, събудения вулкан в Исландия и заплахата от слънчевите изригвания, които могат да повлияят неблагоприятно върху глобалната телекомуникационна мрежа.

Как трябва да реагират инвеститорите в тази ситуация?

Уорън Бъфет ни съветва да се успокоим, да погледнем днешните новини през призмата на минали събития и след това да помислим за бъдещето.

По време на най-мрачните дни на финансовата криза през 2008 г., пише популярният инвеститор в свой анализ за The New York Times, лошите неща се случваха постоянно.

Малко история: по времето на Голямата депресия Dow пада с 41 пункта на 8 юли 1932 г. Икономическата ситуация продължава да се влошава до март 1933 г., когато Франклин Рузвелт застава начело на страната. През неговото управление фондовият пазар нараства с 30%.

Нека да си спомним и първите дни на Втората световна война, когато ситуацията за Съединените щати в Европа и Тихия океан е била изключително тежка. Фондовият пазар ударя дъното през април 1942 г., но впоследствие поема трайно нагоре.

Или началото на 1980-те години – момент, когато инфлацията изпрати глобалната икономика в криза.

Да обобщим: лошата новина – най-добрият приятел на инвеститора. Тя най-малкото Ви позволява да си купите акции на по-ниска цена, отбелязва Бъфет.

В дългосрочен план фондовият пазар така или иначе се възстановява. През XX век САЩ преживя две световни войни, други тежки и скъпи военни конфликти, Голямата депресия, дузина рецесии и финансови паники, петролни кризи, грипна епидемия, както и дори оставка на президент. През цялото това време Dow се движеше нагоре.

Бъфет изрази подобна идея в писмото си до акционерите на Berkshire Hathaway през 1994 г.:

"Ние ще продължим да игнорираме политическите и икономическите прогнози, които са скъпи и отвличат вниманието на инвеститорите и предприемачите. Преди тридесет години никой не бе в състояние да предвиди масовото разрастване на войната във Виетнам, регулирането на заплатите и цените, двете петролни кризи, оставката на президента, разпадането на Съветския съюз, спада на Dow с 508 пункта за ден и движението на доходността на държавните облигации между 2,8% и 17,4%.

Изненадващо е, че нито едно от тези епохални събития не промениха инвестиционните принципи на Бенджамин Греъм. Шокът не бе в състояние да ни накара да отказваме да купуваме акции на големи компании на по-ниска цена.

Представете си каква е цената, която бихме платили, ако се оставим страха да ни да се откаже от използването на капитала. Без съмнение, ние направихме най-добрите си покупки, когато опасенията за някои макросъбития бяха на най-високата точка".

Бъфет казва две важни неща. Първо, пазарът ще оцелее винаги, дори и при най-тежките кризи. И второ място, големият бизнес, които постига дългосрочни печалби, винаги трябва да се инвестира. Що се отнася до сривовете на акции, те могат и да започнат да се покачват. Какво значение обаче има това в дългосрочен план?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
nobel прав си бате ама тоя път май руските ше растат, че нещо са много на долу а американските май са много на горе ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Тоя дядката е бил на точното време и на точното място и реалността се сменя и кат се срути сретая светих петродолара неговите милиарди ше станат хиляди като по Виденово време и толкоз ... и без тва нема да му треат за много дълго време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Ракети Круз, бомбардиловачи Б52 За всичко това трябва да има екипажи, бази, пристанища и много високо платен персонал. Чудесно решение на проблема с безработицата. А когато оръжията станат прекалено много колко му е да ги обезвредим с някоя безобидна локална война, като тази във Виетнам, Ирак, Косово, Афганистан, Фолклъндските острови и всички останали, за които се сетите. Сега и за Украйна сме много загрижени. Ех какъв потенциал има в Украина! Оттам могат да паднат много пари. И съм напълно сигурен, че много хора полагат максимални усилия конфликта да се разрасне. Че как иначе - индеските трябва да растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
"Фондовият пазар удря дъното през април 1942, но впоследствие поема трайно нагоре." Е, че как няма да поеме "трайно нагоре" като през това време само фирмата Локхийд увеличава производството си 250 ПЪТИ. Хайде познайте от три пъти какво е произвеждала тази фирма. Тя е произвеждала една много търсена, много скъпа и много нетрайна стока - мечтата на всеки бизнесмен. Как няма да тръгнат индексите нагоре. Как мислите, защо в кабинета на Хенри Форд е висял огромен портрет на Хитлер? Ами защото това е човекът, осигурил траен растеж на индексите. Е, има една дребна подробност, че това е станало възможно само благодарение на смъртта на милиони хора. По време на война индексите няма как да не растат. Войната толкова много хареса на бизнесмените, че когато горещата война свърши, те я замениха със студена война. Как мислите, дали е изгодно да се произвеждат изтребители Хатиър, ракети Минитмън или подводници клас Лос Анджелис? Или самолетоносачи и междуконтинентални балистични ракети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Не вярвам Бъфет и за миг да си е помислил , че това което се случва има паралел с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Много хора се надяват , че този път няма да е по -различно .Но то вече е ! Изчерпването на икономическия модел е видно с всеки изминал ден. Не се наблюдават дори ремисии , а проблемите се задълбочават до необатимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още