IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет играе важна роля в битката срещу екстремизма, смята Кери

Американският държавен секретар е на обиколка в Близкия изток в търсене на подкрепа за операцията срещу "Ислямска държава"

18:47 | 13.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Египет играе важна роля в битката срещу екстремизма, смята Кери

Египет има ключова роля в борбата срещу екстремиската групировка „Ислямска държава”, заяви американския държавен секретар Джон Кери по време на своята визита в Кайро.

Той коментира още, че Египет трябва да се откаже от идеологията на „Ислямска държава” и така ще бъде потвърдена подкрепата на САЩ срещу чуждестранните бойци, които преминават през Синайския полуостров на път за Сирия, пише ВВС. По време на преминаването тези бойци съветват местни екстремисти.

Посещението на Кери в Египет е последната част от неговата обиколка в Близкия Изток, по време на която той търси подкрепа и формиране на широка коалиция за борба с „Ислямска държава”.

Към момента 10 арабски държави са готови да се присъединят към широката коалиция срещу екстремистското движение. Това са Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). 

Според данните на ЦРУ групировката има към 30 хил. бойци в Сирия и Ирак.

Египетският външен министър Самех Шукри коментира след срещата си с Кери, че коалицията трябва да се справи и с други формирования, с които "Ислямска държава" има връзки. Дипломатите от САЩ обаче са категорични, че фокусът трябва да бъде насочен към "Ислямска държава" като най-сериозната заплаха за сигурността. 

Малко по-рано днес от Белия дом официално потвърдиха, че САЩ са във война с „Ислямска държава”. Уточнението беше направено след семантични колебания по темата, съобщи БТА. Причината беше нежеланието на Джон Кери да употреби категорично думата „война” по време на своята обиколка в Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още