IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди топ рейтинга на САЩ

Агенцията обаче предупреждава за високите нива на публичния дълг на страната

10:47 | 18.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's потвърди топ рейтинга на САЩ

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's потвърждава топ рейтинга на американската икономика на "Aaa" със стабилна перспектива, пише BusinessInsider.

„Редица добри кредитни показатели поддържат рейтинга на САЩ на най-високото ниво въпреки влошаването на състоянието на дълга от началото на финансовата криза“, каза агенцията в свое изявление.

Голямата и разнообразна икономика на САЩ и силният ръст на БВП и на производителността са в основата на топ рейтинга, докато силните позиции на долара и държавните облигации позволяват на правителството да поддържа по-високи нива на дълг, спрямо останалите държави, посочи Moody's.

Бюджетният дефицит намалява рязко през последните години, докато нивата на дълг се стабилизират и би трябвало да останат близо до сегашните си нива до края на десетилетието.  Перспективите пред краткосрочното икономическо и фискално представяне също са благоприятни.

Агенцията обаче предупреждава, че САЩ трябва да предприемат действия в сферата на социалните плащания. Към края на десетилетието разходите за социалните програми ще се превърнат в основен проблем за страната. Очаква се те да се повишат значително, увеличавайки федералните разходи и добавяйки нови суми към дълга.

„В крайна сметка може да се наложи да бъдат направени промени в социалните програми като социална сигурност и здравеопазване, за да бъде избегнат натиска върху кредитоспособността на САЩ“, коментира Стивън Хес от Moody's.

Агенцията обръща внимание и на нивата на публичния дълг. Въпреки че се очаква те да останат сравнително непроменени спрямо БВП, те все още остават сравнително високи. След като размерът на правителствения дълг се удвои до 72,0% през 2013 г. от 35,1% през 2007 г., се очаква той да достигне връх от 74,4% спрямо БВП в края на 2014 г. и да се стабилизира малко под това ниво за остатъка от десетилетието.

„Високите нива на дълг ограничават маневреността на американското правителство в случай, че то се изправи пред нов финансов шок“, отбелязва Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Не ми се чете скалъпен материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още