IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските регулатори разследват Pimco за манипулиране на облигационния пазар

Гигантът е заподозрян в изкуствено раздуване на оценките на свои активи

09:48 | 24.09.14 г.
Щатските регулатори разследват Pimco за манипулиране на облигационния пазар

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разследва дали облигационният лидер Pacific Investment Management Со (Pimco) изкуствено e раздувал оценките на популярен фонд, насочен към дребните инвеститори, съобщават запознати с въпроса източници пред The Wall Street Journal. Новината е поредното предизвикателство за управлявания от инвеститора Бил Грос гигант.

Щателната проверка на финансовите операции на Pimco е в ход от няколко месеца, посочиха запознатите с казуса хора. По думите им самият Грос е бил разпитан от следователи на SEC. Ръководителят на Pimco е отказал коментар пред вестника.

SEC внимателно проверява начина, по който водещият борсово търгуван фонд, управляван от Грос, е купувал и оценявал някои облигации. Следователите проучват дали oценяваният на 3,6 млрд. долара Pimco Total Return ETF е купувал книжа на преференциални цени, но е разчитал на по-високи оценки за инвестициите при изчисляването на стойността на дяловете си скоро след това. Такова действие може да провокира впечатлението, че фондът е постигнал бързи печалби, въпреки че той в действителност се е възползвал от вариациите в начина, по който някои инвестиции се оценяват на облигационния пазар.

Според информацията Pimco "си сътрудничи със SEC в тoзи непубличeн въпрос, и ние приемаме нашите регулаторни задължения и отговорности към клиентите много сериозно. Bярваме, че нашите процедури за ценообразуване са напълно подходящи и в съответствие с най-добрите практики в индустрията", е заявил говорител на компанията.

Представител на SEC е отказал да коментира.

Разследването е в ход в продължение на най-малко една година, но изглежда, че се е засилило в последните седмици според запознатите с въпроса хора. Според експерти купуването на дисконтирани облигации, които след това с помощта на външни рейтингови компании получават по-високи оценки, е равносилно на закупуване на по-евтини стари коли в лошо състояние, които впоследствие след спекула биват продавани по-скъпо.

Не е ясно колко широко разпространен е този нестандартен ход на пазара на облигации. За момента няма информации други компании да са осъществявали подобни маневри.

70-годишният Грос е един от най-успешните облигационни инвеститори в историята. Той е смятан за основната движеща сила зад растежа на Pimco. Считано към 30-и юни, компанията управлява активи на стойност близо 2 трлн. долара.

Базираната в Нюпорт Бийч, Калифорния, фирма преживява обаче една тежка 2014 г. В деветте месеца досега инвеститорите изтеглиха 222 млрд. долара, като голяма част от средствата бяха изгубени след изненадващото напускане на втория най-силен човек във фонда – Мохамед Ел-Ериан. Обстоятелствата по напускането му продължават да се изясняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още