IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco Total Return направи грешен избор през юли

Най-големият облигационен фонд в света заложи на краткосрочните книжа, които поевтиняха, за сметка на дългосрочните, които поскъпнаха

12:19 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco Total Return направи грешен избор през юли

Най-големият облигационен фонд в света - Pimco Total Return Fund - ръководен от Бил Грос, приключва юли с представяне по-лошо от това на 89% от своите конкуренти, съобщава Ройтерс.

Според предварителни данни на Morningstar фондът има отрицателна възвръщаемост от 0,44%, докато неговата категория като цяло е загубила 0,23% от началото на месеца до 30 юли. 

Представянето на фонда на Бил Грос се възприема като индикатор за цялата индустрия, макар че тази година е една от най-лошите за прочутия мениджър, известен и като Мистър Бонд.

„Pimco Total Return Fund има големи експозиции към облигациите с матуритет до 5 години, които поевтиняха (доходността им се повиши) през юли, докато вложенията им в над 10-годишни книжа са само 11%, а те поскъпнаха през миналия месец“, коментира Давид Шавел, вицепрезидент и портфолио мениджър на Square 1 Financial.

Грос продължи да залага на краткосрочните облигации. Той повтаряше, че книжата с матуритет 5-30 година са изложени на риск заради свиването на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв. Според него облигациите, които Фед купуваше ще трябва да бъдат продадени на по-ниска цена, за да изкушат частния сектор.

Дългосрочните книжа обче се представиха добре през юли. Индексът на Barclays Capital за американските ДЦК с матуритет от 20 и повече години се повиши с 2,25%, а от началото на годината е нараснал с 15,7%.

От началото на година Pimco Total Return има възвръщаемост от 3,25%, изоставайки от 76% от подобните нему.

От началото на май миналата година тегленията от фонда надхвърлят 64 млрд. долара, като активите му се стопяват до 225 млрд. долара към края на миналия месец.

Предшественикът на Грос - Мохамед Ел-Ериан, се оттегли неочаквано по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още