IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco Total Return отчита отлив на капитали за 13-и пореден месец

През май от най-големия облигационен фонд в света са изтекли 4,3 млрд. долара, а за една година - 59,6 млрд. долара

16:01 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco Total Return отчита отлив на капитали за 13-и пореден месец

Само през май от фонда на Бил Грос - Pimco Total Return, който е и най-големият облигационен фонд в света, са изтекли 4,3 млрд. долара. Това е 13-ият пореден месец, в който инвеститорите изтеглят средства, въпреки че фондът постигна най-доброто си представяне за последните четири месеца, разкриват данни на Morningstar, цитирани от CNBC.

Само за една година – от рекордния отлив, отчетен през май 2013 г. - от фонда са били изтеглени общо 59,6 млрд. долара. Към 31 май той управлява активи за 229 млрд. долара, което е по-малко от рекордните 292,9 млрд. долара, натрупани през април миналата година.

Отливите продължиха въпреки постигната възвръщаемост от 1,25% за месеца и факта, че фондът би 79% от конкурентите си и реализира най-добрата доходност от януари, става видно още от предварителните данни на Morningstar. От началото на годината доходността на Pimco Total Return е 3,32%.

Според анализаторите отливите са започнали заради слабото представяне на фонда, който реализира 1,9% спад през годината. Изминалата година бе и най-лошата за Pimco Total Return от близо две десетилетия. Напускането на Мохамед Ел-Ериан също повлия отрицателно на инвеститорите.

Към 31 март 2014 г. Pimco, който е поделение на европейската компания за финансови услуги Allianz, управлява активи за 1,94 трлн. долара.

Pimco Total Return най-вероятно е извлякъл ползи от покачването на цените на облигациите на фона на слабите данни от САЩ и сигналите, че Федералният резерв (Фед) ще държи лихвите ниски за по-дълго време, смята Тод Розенблът от S&P Capital IQ.

През последните месеци Грос предпочиташе краткосрочните облигации заради очакванията, че Фед ще задържи лихвите ниски за дълго. След като дългосрочните облигации поскъпнаха повече от краткосрочните през май, фондът най-вероятно е задминал конкурентите си по отношение на сигурната си стратегия, добавя експертът.

За сравнение – конкурентният на Pimco фонд DoubleLine Total Return Bond Fund реализира 1,13% доходност през май, побеждавайки 55% от съперниците си, разкриват още данните на Morningstar. От базирания в Лос Анжелис DoubleLine споделиха, че нетните потоци са били за около 666 млн. долара – четвъртият пореден месец, в който се вливат свежи пари във фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още