IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Има реална заплаха от кредитен бум и крах

Според главния икономически съветник на Allianz пазарът навлиза в период на Голяма умереност

13:08 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Има реална заплаха от кредитен бум и крах

Има реална заплаха от кредитен бум и крах, след като пазарът навлиза в период на намаляваща макроикономическа волатиност, смята Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz и бивш ръководител на взаимните фондове Pimco, собственост на германския застрахователен гигант.

Наскоро популярният икономист Нуриел Рубини също заяви, че се намираме в началото на нов кредитен балон, като всички рисковани неща, които се случваха на пазарите през 2006 и 2007 г., се завръщат отново.

„Пазарът в момента се установява в нещо като второ издание на Голямата умереност - усещането, че сме в рейнджова икономика и предвидими политики, което ще доведе до много малко ротации на пазара“, посочва Ел-Ериан.

Голямата умереност, която продължи от средата на 80-те до 2007 г., се характеризираше с ниски лихви и под средната волатилност. Този период в крайна сметка доведе до кредитната криза, казва той.

Ел-Ериан се опасява, че пазарът може да претърпи нова кредитна криза, ако кери търговията може да е индикатор за това. При тази стратегия инвеститорите вземат назаем средства при ниски лихи, които влагат в активи, носещи по-висока доходност.

Финансистът посочи за пример Гърция, която емитира ДЦК при доходност под 5%, докато тази по облигациите на Италия и Испания е на рекордни дъна от под 3%. 

В момента, в който кажете на някой, че се намираме в периода на Голяма умереност, то изкушението да се увеличи ливъриджът нараства. Така че виждаме съществено свиване на риск премиите при акциите, облигациите и застраховките срещу неплатежоспособност, както и на ликвидността и волатилността, изтъква Ел-Ериан.

„Притеснявам се, че хората започват да се чувстват прекалено комфортно в тази среда, особено след като Фед навлиза в по-несигурен период на политиката си.“

Според Ел-Ериан сега е добър момент за прибиране на печалби от пазара, имайки предвид слабата амриканска икономика и геополитическите рискове по света, особено тези в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още